"Šiuo atveju užtęsimas davė naudos, kadangi kauniečiai už šilumą mokėjo pačiai bendrovei, o ne tarpininkei, ir leido jai uždirbti papildomo 5-6 mln. litų pelno", - Eltai sakė "Kauno energijos" valdybos pirmininkas Ramūnas Garbaravičius.

Kaip ir kitas šilumos bendroves, "Kauno energiją" įtakoja sezoninis veiksnys - šaltojo sezono metu ji dirba pelningai, o atšilus orams - patiria nuostolių. Dėl šios priežasties Kauno elektrinę eksploatuoti per šildymo sezoną bendrovei buvo naudinga.

Praėjusių metų veiklos rezultatų Einamajame biržos sąraše esanti šilumos bendrovė dar nepaskelbė. Užpernai jis siekė 11,925 mln. litų. Neoficialiais duomenimis, praėję metai rezultatais gali būti panašūs į užpernykščius. Dėl to, kad "Gazprom" iki šiol iš centrinio Rusijos banko negavo leidimo investicijoms į Kauno elektrinę, atidedami elektrinės pardavimo terminai ir datoms sutarčių projektuose koreguoti vasario 27 dieną rengiamas visuotinis bendrovės akcininkų susirinkimas. Numatoma, kad sutartis su "Gazprom", JAV kompanijos "Clement Power Venture" bei "Dujotekanos" konsorciumu bus pasirašyta kovo 3 dieną, o elektrinę jis perims per mėnesį.

"Neabejoju tuo, kad sutartis bus pasirašyta. Bet, kaip sakoma, nori taikos - ruoškis karui. Dėl to antrosios vietos elektrinės pardavimo konkurse užėmusiai Suomijos bendrovei "Suomijos "Fortum Power and Heat" išsiųstas laiškas su prašymu kol kas iš projekto nepasitraukti", - teigė R. Garbaravičius.

Pasak jo, ir Rusijos naftos kompanija "Yukos", ruošdamasi investicijoms į "Mažeikių naftą", reikalingų leidimų laukė tris mėnesius, todėl nerimauti dėl projekto baigties iš esmės nėra dėl ko. Lietuvos konkurencijos taryba sutiko, kad Kauno termofikacinę elektrinę įsigytų Rusijos koncerno "Gazprom" vadovaujamas konsorciumas, kadangi tai koncentracijos laipsnio nepakeis ir didesnės įtakos rinkoje padaryti negalės.

Antrąją pagal dydį Lietuvoje Kauno termofikacinę elektrinę perims bendrovė "Kauno termofikacijos elektrinė", kurioje didžioji akcijų dalis priklausys Rusijos "Gazprom", o likusios - jo vadovaujamo konsorciumo partnerėms. Už daugiau kaip 100 mln. litų balansinės vertės Kauno elektrinę "Gazprom" ir minėtų bendrovių konsorciumas sumokės 116,5 mln. litų kainą. Konsorciumas įsipareigojo į Kauno elektrinę investuoti ne mažiau kaip 400 mln. litų, tačiau investicijos gali siekti ir apie 700 mln. litų.

"Kauno energijos" įstatinis kapitalas yra 118,310 mln. litų, kontrolinį 85,21 proc. akcijų paketą valdo Kauno miesto savivaldybė.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją