Vilniaus miesto valstybinė maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriai pagal iš Vilniaus visuomenės sveikatos centro gautą pranešimą apie įtariamą ūminės žarnyno infekcijos protrūkį, atliko patikrinimą UAB „Hua Lu“ kavinėje „Hong Kong“, kur patikrinimo metu nustatyti grubūs maisto tvarkymo pažeidimai.

Pasak Vilniaus miesto valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vedėjos Vaidos Barkovskienės, tvarkant maistą neišvengiama kryžminės taršos: žaliavos, pusgaminiai, pagaminti garnyrai laikomi vieni šalia kitų, sušaldytų žaliavų atšildymas vykdomas kambario temperatūroje, neužtikrinamas maisto žaliavų ir gatavų produktų ženklinimas bei atsekamumas.

“Maistas, skirtas tiesioginiam vartojimui, per rankas, svarstykles, įrankius ar kitą inventorių neturi susiliesti su šviežia mėsa, paukštiena, žuvimi, neplautais žaliais kiaušiniais ar kitais galimais taršos šaltiniais. Priešingu atveju, gali padidėti produktų mikrobiologinė tarša ir vartotojas gali susirgti, apsinuodyti maistu“, - komentavo V.Barkovsienė.

Be to, nustatyta, kad kavinės patalpos nekokybiškai valomos, nėra rankų plovimo, dezinfekavimo priemonių, inventorius neatitinka higienos reikalavimų.

Nevykdė sprendimo

Inspektoriams atlikus UAB „VDR“ kavinės patikrinimą dėl ankstesnio planinio tikrinimo metu nustatytų maisto tvarkymo pažeidimų trūkumų šalinimo, nustatyta, kad įmonė nevykdo Vilniaus miesto VMVT sprendimo.

„Už teisėtų reikalavimų nevykdymą atsakingam įmonės asmeniui jau buvo skirta piniginė bauda bei sustabdyta restorano veikla, o pakartotino patikrinimo metu surašytas administracinio teisės pažeidimo protokolas ir vadovaujantis ATPK nuostatomis kartu su patikrinimo medžiaga perduota nagrinėti teismui. Įmonė ignoravo tarnybos nurodymą ir piktybiškai vykdė neleistiną veiklą“, – sakė V.Barkovsienė.

Neužtikrinta higiena

Planinio patikrinimo UAB „Langrisa“ restorane inspektoriai nustatė, kad maisto tvarkymui naudojama įranga ir inventorius nekokybiškai valomas, neženklintas, neužtikrinama dirbančių asmenų higiena (dvi darbuotojos nepasitikrinusios sveikatos), neregistruojami savikontrolės įrašai, nepateikti maisto žaliavų įsigijimo dokumentai, neužtikrinama maisto žaliavų laikymo temperatūra, tvarkant maistą neišvengiama kryžminės taršos.

Už nustatytus pažeidimus įmonės atsakingam asmeniui surašytas ATPK protokolas, skirta piniginė bauda, dvi darbuotojos nušalintos nuo darbo.

„Atsižvelgus į situacijos analizės rezultatus ir siekdami išvengti vartotojų apsinuodijimo maistu atvejų, inspektoriai griežtai tikrina visas maisto tvarkymo įmones. Įmonėms, kurios sąmoningai nešalina Vilniaus miesto VMVT inspektorių planinių patikrinimu metu rastų trūkumų, nesilaiko nustatytų maisto higienos reikalavimų, nevykdo priimtų sprendimų, yra taikoma griežčiausia sankcija – veiklos sustabdymas“, - tvirtina Vilniaus miesto valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkas Algirdas Špukas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją