Ilgalaikė kredito sutartis su Lenkijos banko skyriumi Vilniuje pasirašyta šiomis dienomis ir jau veikia. "Paskolos sutartį pasirašėme su "Kredyt Bank", nes jis suteikė geresnes sąlygas", - teigė koncerno "Achemos grupė" prezidentas Bronislovas Lubys trečiadienį surengtoje spaudos konferencijoje. Pasak koncerno vadovo, tai yra pirmoji ilgalaikė sutartis Lietuvos bankininkystės istorijoje, pagal kurią tokio dydžio paskola suteikta privataus kapitalo įmonei.

Pagal nuosavo ir skolinto kapitalo struktūrą "Achemos grupė" galėtų papildomai pasiskolinti iki 200 mln. litų. Jonavos azotinių trąšų gamykla "Achema" yra pagrindinė Lietuvos pramonininkų konfederacijos prezidento B. Lubio vadovaujamo koncerno "Achemos grupė" įmonių. Jos metinė apyvarta viršija 500 mln. litų. Trąšų bendrovė ketina išplėsti gamybą modernizuodama kalcio amonio salietros cechą bei amoniako ir karbamido gamybos linijas. 2001 metais "Achemos" apyvarta augo 19 proc. iki 554,2 mln. litų, grynojo pelno gauta 7,746 mln. litų, o 2002 metų veiklos duomenys dar tikslinami.

B. Lubys neatmeta galimybės įsigyti chemijos pramonės fabriką ir Baltarusijoje. Tokia galimybė, pasak jo, šiuo metu nagrinėjama.

"Achemos grupė" buvo įsteigta 2001 metų pabaigoje. Be "Achemos", grupei priklauso privatizuota "Klaipėdos jūrų krovinių kompanija" ("Klasco"), keletas hidroenergijos, statybos, žiniasklaidos, maisto pramonės, prekybos įmonių, taip pat viešbučių, "Casino Planet" Vilniuje.

Preliminariais duomenimis, grupės įmonių apyvarta 2002 metais sieks 1 mlrd. litų. Grupės konsoliduotų 2001 metų duomenų nėra, nes ji buvo įsteigta tik tų metų pabaigoje, tačiau apytiksliai ji siekė daugiau nei 800 mln. litų. "Achemos grupė" šiemet planuoja 7- 9 proc. pajamų augimą.

Pasak B. Lubio, visa grupės veikla yra pelninga, bet pelnas - reguliuojamas faktorius. "Paskelbta preliminari 16 mln. litų "Klasco" nuostolių suma dar gali keistis. Iš esmės krovos kompanijos nuostolius nulėmė rusiško krovinio, ypač metalų išnykimas", - aiškino B. Lubys. Iki šiol grupės įmonės uždirbtą pelną iš esmės skyrė investicijoms.

Koncerno investicijos į valdomas įmones pernai viršijo 106 mln. litų, o 2003 metais investicijos numatyta skirti 202 mln. litų. Apie 70 proc. šių investicijų atiteks "Achemai", apie 18 proc. - "Klasco".

Pernai pagrindinės investicijos - apie 65 mln. litų - atiteko gamybos įmonėms. Didžiausi projektai buvo "Achemoje" statomi kalcio amonio salietros ir azoto rūgšties cechai. Į "Klasco" birių produktų terminalą ir krovos bendrovės plėtrą pernai investuota apie 30 mln. litų.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją