Vis dėlto ir šios šalies Žemės ūkio ministerija praneša apie planus pertvarkyti pieno sektorių, nes dėl didelio pieno gaminių importo mažėja šalyje pagamintos produkcijos paklausa. Taigi galvojama imtis papildomų priemonių, kaip apriboti sausų pieno gaminių importą.

Įmonės „Pieno žvaigždės“, kuri 30 proc. savo produkcijos eksportuoja būtent į Rusiją, vykdomasis direktorius Linas Sasnauskas sako, kad lietuviška produkcija jau yra pamėgta ir žinoma, todėl Rusijos piliečiai jos neatsisakys, nors ir valdžia norėtų.

„Mes konkuruojame aukštesnių pajamų segmente. Mes nekonkuruojame vadinamųjų bazinių produktų ar prekių, kaip pienas, varškė, kefyras ir pan., segmente. Čia konkuruoja Baltarusija, Ukraina ir vietiniai gamintojai“, – sakė L. Sasnauskas.

Apie įsitvirtinimą Rusijos rinkoje pieno perdirbėjai iš Lietuvos kalba jau senokai. Iš perdirbėjų bene daugiausia savo produkcijos į kitas šalis eksportuoja „Marijampolės pieno konservai“. Lietuvoje ši įmonė palieka tik 4 proc. produkcijos. Tačiau ji ir į Rusiją ne daug eksportuoja, nors tokių planų taip pat turi.

„Rinką valdo Amerikos kainos ir doleris. Trečiosios pasaulio šalys beveik neturi rinkų. Mes tradiciškai turime Rusiją, kurios rinką reikėtų žiūrėti, peržiūrėti ir ieškoti galimybių į ją patekti. Kol šito susitarimo nepasieksime, kol kiekvienas atskirai sieks, aš manau, kad be taikos pasiekti šio rezultato neįmanoma“, – sakė įmonės vadovas Raimondas Karpavičius.

Kaip žinoma, rugpjūčio 5 d. prie didžiųjų pieno perdirbimo įmonių žada streikuoti Lietuvos pieno gamintojai.