Vilioja galimybe derėtis

"Nuolaidų sezonas "Vilniaus vartuose"? Vis tiek man ten pinigų turbūt net pirštinaitėms neužtektų", – juokėsi studentė Milda. Pakanka paprastesnių parduotuvių – ne tokių garsių vardų, bet apsipirkus jose žmogui, gaunančiam vidutines pajamas, dar ir maistui pinigų lieka.

O jei kišenėse visai vėjai švilpauja, galima ir dar labiau pasispausti nuvykus į didelį modernų prekybos centrą, kuriame susipina Vakarų ir Rytų šalių prekių rinkos. Bent jau taip interneto puslapyje apibūdinami visiems gerai pažįstami Gariūnai. "Madingos prekės iš viso pasaulio, didžiausia lietuviškų prekių pasiūla, neįtikimai mažos kainos ir malonus aptarnavimas. Ir svarbiausia – galimybė derėtis", – toliau liaupsinama prekyvietė.

Prekės vienodos – kainos skirtingos

Ar prekės madingos, skonio reikalas, tačiau ne visiems tai svarbiausia. Net nesiderėjus džinsus čia galima įsigyti vos už 40 litų, marškinėlius – už penkis, ką jau kalbėti apie kone urmu perkamas nė lito nekainuojančias kojines. Tiesa, daug prekių perkama iš tikrųjų urmu ir neužsibuvusios Gariūnuose jos toliau keliauja ieškoti klientų.

Dėl didžiausio pasirinkimo – irgi klausimas. Taip, paviljonų tiek, kad juos visus apeiti ir gerai apžiūrėti tikrai reikia ne vienos valandos. Tačiau perėjus porą eilių susidaro įspūdis, kad visas galimas prekes jau matei. Tik stebuklai – kainos gali gerokai skirtis. Todėl norintys sutaupyti dar kelis ar net 40 litų turėtų nepatingėti paieškoti ir, žinoma, derėtis.

"Šie sportiniai bateliai yra iš labai garsios firmos, jums parduosiu vos už 30 litų", – užtikrintu balsu įkalbinėjo pardavėja jauną mamą su sūnumi. Šiai pabandžius nueiti į šalį, kaina iškart nukrito dar pora litų.

Plėšia vairuotojų kišenes

Mažiausiomis prekių kainomis viliojanti prekyvietė stengiasi atsigriebti bent jau nemažai apmokestindama automobilių stovėjimą. Valanda lengvajam automobiliui prie pat Gariūnų turgavietės kainuoja 7 litus, mikroautobusui – 10, autobusui – net 60 litų. Čekių už stovėjimą niekas nedalija, iš būdelės išėjęs vaikinas tiesiog iškalbingai ištiesia ranką.

Dažniau Gariūnuose besilankantys žino, kad automobilį galima pasistatyti ir pigiau – aikštelėje kitoje gatvės pusėje. Ten valanda lengvajam automobiliui kainuoja tris litus, tačiau iki prekyvietės tenka šiek tiek paėjėti. Į priekį eiti dar nieko, bet jei grįžti nešinas keliais krepšiais, gali jaustis taip, lyg būtum išėjęs iš sporto salės.

Modernumo paieškos

Tame pačiame interneto puslapyje skelbiama, kad Gariūnai nuolat modernėja, čia galima ne tik apsipirkti, bet ir maloniai praleisti laiką jaukiose kavinėse. Deja, modernumo ženklų reikia gerai paieškoti. Matavimosi kabinos Gariūnuose – labiau išimtis, nei taisyklė. Vyrai nesidrovėdami marškinius persirengia viešai, o moterys bando slėptis už palapinių arba jų gale sukonstruotose kabinose iš paklodžių.

Gariūnų užkandinėse prisėsti išdrįsta ne visi pirkėjai. Daugelis jų lankytojų – vienas kitą gerai pažįstantys prekiautojai. Iš darbo vietų pasitraukti juos vilioja kasdienis karštų čeburekų ar beliašų kvapas. Sako, skanu ir sotu. Be to, pigu. O juk tai ir yra didžiausias Gariūnų pranašumas.

„Vilniaus dienoje“ taip pat skaitykite:

Valdžios benamių būstai

Skaidrios balsadėžės traukia ne visus

Lazdynai nesudeda ginklų