Kaip per tradicinę kasmetinę spaudos konferenciją Klaipėdoje teigė "Geonaftos" valdybos pirmininko pavaduotojas Rimandas Stonys, 2002 metais bendrovė išgavo 103,6 tūkst. kubinių metrų naftos - 21 proc. daugiau nei 2001-aisiais, kai buvo išgauta 85,8 tūkst. kubinių metrų.

R.Stonio teigimu, kitos trys šalies naftos gavybos įmonės šiemet negalėjo pasigirti augančia naftos gavyba.

"Geonaftos" pajamos, neaudituotais duomenimis, 2002 metais sudarė 69,8 mln. litų - 22 proc. daugiau nei 2001 metais, kai bendrovės apyvarta siekė 57,2 mln. litų.

Investicijos į gamybos modernizavimą bei naujų naftos telkinių paieška pernai padidėjo net 53 proc. 2002 metais investuota 19,3 mln. litų, o 2001 metais -12,6 mln. litų.

Nors veiklos rezultatai gerėja, bendrovės pelnas 2002 metais, palyginti su 2001-aisiais, sumažėjo. Neaudituotais duomenimis, pernai jis siekė 3,8 mln. litų. Tai yra 72 proc. mažiau nei 2001 metais, kai pelnas sudarė 13,9 mln. litų.

Įmonės pelnas su investicine ir finansine veikla sumažėjo beveik per pusę. 2001 metais jis siekė 48,2 mln. litų, 2002-aisiais - 23,2 mln. litų.

Pasak R. Stonio, pelno mažėjimo priežastys yra kelios - smukęs JAV dolerio kursas, mažesnės pajamos iš gavybos nepadidinusių naftos gavybos įmonių, kurių akcininkė yra "Geonafta". Be to, kaip ir kitose įmonėse, tame pačiame telkinyje išgauti vieną kubinį metrą naftos kasmet kainuoja vis brangiau.

Kaip teigė R. Stonys, šių metų pelnui atsiliepė ir brangiai atsiėję procesai tarptautiniame Kopenhagos arbitražo teisme. 2000 metais "Svenska Petroleum Exploration" (SPE) pateiktame skunde arbitražui teigiama, kad bendrovei "Genčių nafta", kurią per pusę valdo SPE ir "Geonafta", neteisėtai neleista naudotis Nausodžio ir Kretingos telkiniais, kuriuos dabar eksploatuoja "Geonafta".

Kaip teigiama pranešime spaudai, "Geonafta" veikia pagal šalies įstatymus ir tikrai nėra pažeidusi jokių SPE teisių.

Pernai taip pat buvo vykdomi ir "Geonaftą" privatizavusios UAB "Naftos gavyba" prisiimti investiciniai įsipareigojimai. Pagal 2000-aisiais pasirašytą privatizavimo sutartį, "Naftos gavyba" per penkerius metus į "Geonaftą" turi investuoti 56 mln. litų. 2001 ir 2002 metais, kaip ir numatyta, "Naftos gavyba" į bendrovę jau investavo 26 mln. litų.

Pernai buvo pradėti aktyvesni darbai ieškant naujų naftos telkinių. 2002 metais šiam tikslui skirta 2,4 mln. litų. Tuo tarpu 2001 metais naftos paieška kainavo 1,5 mln. litų.

Naftos paieškos darbus ketinama aktyvinti ir 2003 metais - tam numatoma išleisti 5,2 mln. litų.

"Geonafta" eksploatuoja 13 naftos gręžinių - septynis Nausodžio naftos telkinyje ir po tris Kretingos ir Girkalių naftos telkiniuose.

2000 metų spalį "Geonaftą" tarptautinio konkurso keliu privatizavo UAB "Naftos gavyba", kurią sudarė Lenkijos kompanijos "Petrobaltic" ir "Energopol Oil" bei Vakarų Lietuvos pramonės ir finansų korporacija.

Kaip jau skelbta, 2002 metų spalį, siekiant efektyvinti korporacijos turto valdymą bei sudaryti palankesnes sąlygas didelių investicinių projektų finansavimui, nuspręsta pakeisti jos valdymo modelį. Pagrindiniai korporacijos akcininkai ir valdybos nariai - R. Stonys, Antanas Bosas, Sigitas Paulauskas ir Martinas Gusiatinas - perims konkrečių korporacijos valdomų įmonių akcijas, atsižvelgiant į jau kurį laiką susiformavusias jų kuruojamas veiklos kryptis. Naftos gavybos ir energetikos sritis kuravęs R. Stonys informavo, kad korporacijos valdomi 32 proc. "Naftos gavybos" akcijų atitenka jam ir S.Paulauskui.

R.Stonys patvirtino, kad korporacijos valdymo reformų procesas užtruks iki vienerių metų, ir pažadėjo, kad apie konkrečius pokyčius įmonių valdyme visuomenė bus informuota.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją