Sparčiai auganti konkurencija jaučiama jau nuo paskutinio praėjusių metų ketvirčio, kai buvo panaikinti antidempingo muitai į Lietuvą įvežamam rusiškam cementui. Didžiausias Rusijos cemento gamybos susivienijimas "Štern cement" iš viso per paskutinį metų ketvirtį į Lietuvą planavo įvežti 25 tūkst. tonų cemento.

"Manome, kad panašus kiekis cemento buvo įvežtas. Žiemos sezono metu rusiškas cementas pasiglemžė apie 30-40 proc. Lietuvos rinkos ir ši dalis pavasarį dar gali augti. Be to, į šalį įvežama nemažas kiekis ir pigaus baltarusiško cemento. Importuojamas cementas parduodamas dempingo kainomis - jo tona vidutiniškai kainuoja 40 litų pigiau nei lietuviško.

Tiesa, įvežamo cemento kokybė irgi ne tokia aukšta kaip lietuviško, tačiau vartotojų pasirinkimą dažnai dar lemia kaina", - Eltai sakė buvęs ilgametis "Akmenės cemento" generalinis direktorius A.Zaremba.

Jis neatmetė galimybės dėl dempingo kainų kreiptis į Konkurencijos tarybą ir inicijuoti galimų sankcijų taikymą.

Preliminariais duomenimis, "Akmenės cementas" pernai pardavė produkcijos už 95 mln. litų, arba 2,4 proc. daugiau nei 2001 metais ( 92,8 mln. litų). Taip pat uždirbta pelno, bet šie duomenys bus skelbiami tik po audito. Audituotas visų 2001 metų pelnas buvo 150 tūkst. litų, o neaudituoto gauta 1,55 mln. litų.

Dėl konkurencijos 2003 metais prognozuojamos panašios pardavimų apimtys kaip pernai, taip pat bus siekiama išlaikyti dabar turimą Lietuvos rinkos dalį, kurioje bendrovė parduoda apie 65 proc. produkcijos. Pagrindiniai užsakovai joje yra gelžbetonio gamyklos ir didelės statybos bendrovės. Pagrindinės lietuviško cemento eksporto rinkos yra Suomija, Latvija ir Kaliningrado sritis.

Šiuo metu "Akmenės cementas" dirba normaliu pajėgumu - cementą išdega viena krosnis. Pardavimai dėl sezoniškumo yra sumažėję, todėl atsargos naujam statybos sezonui kaupiamos sandėliuose.

Iš svarbiausių investicijų šiais metais A. Zaremba paminėjo naudotų padangų deginimo projektą, jei tam bus pritarta.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją