„Kaip ir egzistuojančios kredito reitingų agentūros „Coface“ rengs įmonių kreditingumo vertinimą. Tačiau „Coface“ paslaugos išsiskirs keliais aspektais: išsamesnė statistinių duomenų bazė, daugiau kaip 60 metų siekianti „Coface“ įmonių rizikos vertinimo patirtis bei mažesnė įmonių reitingavimo paslaugos kaina“, - naują paslaugą pristatė „Coface Lithuania“ vadovė Aurelija Mažintienė.

„Coface“ neketina apsiriboti stambiųjų kompanijų kreditingumo vertinimu, o stebės įvairias kompanijas, įskaitant vidutinio dydžio įmones ir augančios ekonomikos šalių kompanijas, kurioms ne mažiau svarbu parodyti savo mokumo potencialą, tačiau paprastai jos nepatenka į didžiųjų reitingų agentūrų akiratį.

„Mes reitinguosime tik tas rizikas, kurias esame pasirengę apdrausti. Šių metų pradžioje kredito reitingų suteikimo srityje kilusi krizė atskleidžia šios sistemos pavojus, kuomet niekas nesijaučia atsakingas už rizikos vertinimo galutinį rezultatą. Europos ir tarptautinės institucijos seniai pripažįsta, kad įmonių kreditingumo vertinimo srityje buvo būtinos alternatyvos ir nauji žaidėjai su naujai suformuotu rizikos vertinimo modeliu“, - pabrėžė „Coface“ vadovas Jerome Cazes.

Įmonių vertinimus galės užsakyti tiek pačios įmonės, tiek jų tiekėjai, klientai ar strateginiai partneriai, gavus analizuojamos kompanijos sutikimą dėl pačios vertinimo sistemos bei rezultatų paskelbimo.

„Coface“ paslaugos kaina priklausys nuo vertinamos įmonės sudėtingumo, tačiau bus gerokai mažesnės už tradicinių agentūrų: pavyzdžiui, 4000 eurų už vidutinio dydžio įmonės vertinimą.

„Lietuvoje iki šiol reitingais daugiausia rūpinosi tarptautinio kapitalo stambios institucijos, tačiau atsiranda vis daugiau tokių įmonių, nes suteiktas reitingas gali pakeisti įmonės įvaizdį rinkoje, į tokias įmones kitaip žiūri ir finansinės institucijos“, - komentuoja A. Mažintienė.

„Coface“ pateiks trijų lygių reitingus, išreikštus raidžių deriniais A, BBB ir pan., reiškiančius numatomą rizikos tikimybę, kaip tai daro tradicinės agentūros.

Bandomąjį įmonių reitingavimą „Coface“ atliko Japonijoje, Kinijoje, Prancūzijoje, šiuo metu vykdo Turkijoje, Rusijoje ir Vokietijoje. Visame pasaulyje startuos nuo š.m. rudens.

Anksčiau „Coface“ buvo patvirtinta kaip „Basle 2” bankų reitingų agentūra, o dabar turi ambicijų tapti globaliu žaidėju. Iš viso grupės patirtyje – daugiau kaip 50 mln. įvertintų kompanijų iš 150 šalių.

1946 metais įkurtos „Coface“ grupės konsoliduota apyvarta pernai siekė 1,5 mlrd. eurų (5,2 mlrd. litų), grupė dirbo pelningai.

Daugiau kaip 120 tūkst. savo verslo klientų 65 šalyse „Coface“ siūlo keturių pakraipų paslaugas: kreditų draudimą, kompanijų vertinimą bei reitingavimą, debitorinių įsiskolinimų valdymą ir faktoringą. Kai kuriose šalyse „Coface“ siūlo ir valstybės eksporto garantijų valdymą. 45 proc. iš 500 didžiausių pasaulio kompanijų naudojasi „Coface“ paslaugomis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją