Siūlomas mokestis – 5 proc. Šiuo metu galiojantis tarifas yra 18 proc.

PVM lengvata jau galioja atšaldytai mėsai, nuo sausio turėtų įsigalioti vaisiams ir daržovėms, ją siekiama įteisinti ir pieno produktams.

Pataisas inicijuojantys Seimo nariai tvirtina, kad tai padėtų sumažinti maisto kainas parduotuvėse ir padėtų konkuruoti Lietuvos gamintojams, nes kaimyninėse šalyse, pavyzdžiui, Lenkijoje PVM maistui yra gerokai mažesnis.

PVM lengvatoms prieštarauja ir Finansų ministerija ir prezidentas Valdas Adamkus, tvirtindami, kad tai griauna mokesčių sistemą, o laukiamos naudos pirkėjui neatneša.

DELFI primena, kad dar pernai Valstybės kontrolė, atlikusi auditą, nustatė, kad didžiausią naudą dėl sumažinto PVM tarifo gauna ne prekių ar paslaugų vartotojai, bet tokias prekes ir paslaugas teikiančios įmonės.

„Lengvatinio PVM tarifo taikymas nėra efektyviausia priemonė prekių ir paslaugų kainoms mažinti, pasiūlai ir paklausai didinti. Šie tikslai galėjo būti pasiekti ir kitomis priemonėmis, pavyzdžiui, mažinant bendrą PVM tarifą, didinant realias gyventojų pajamas ar kitais būdais", – tąkart pranešime spaudai cituota valstybės kontrolierė Rasa Budbergytė.

Įvairias PVM lengvatas peikia beveik visi be išimties Lietuvos analitikai, ragindami jas keisti subsidijomis įvairioms visuomenės grupėms. Statistikos departamento duomenimis, Lietuvos šalies gyventojų išlaidų struktūroje maisto produktai sudaro didžiausią dalį – 39 proc.

Šiuo metu skaičiuojama, kad Lietuvoje maisto produktų kainos sudaro 60-70 proc. Europos Sąjungos vidurkio.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją