Antradienį vakariniame Seimo posėdyje už šią rezoliuciją balsavo 26 iš 141 parlamentaro. Daugiausia – konservatoriai.

A.Matulevičius „Lietuvos rytui“ patvirtino, kad iš tiesų siūloma panaikinti vadinamąją valiutų valdybą (fiksuotąjį lito ir euro kursą).

„Pavyzdžiui, Lenkijoje zloto kursas yra plaukiojantis ir čia nėra nieko bloga. Šalies bankas gali daryti daugiau įtakos pinigų politikai“, – aiškino Seimo narys.

„Rimti žmonės tokių dalykų net nesvarsto“, – šitaip galimybę atsieti litą nuo euro komentavo finansų ministras Rimantas Šadžius.

„Hansabanko“ valdybos pirmininko pavaduotojas Tomas Andrejauskas mano, kad, išgirdę sprendimą atsieti litą nuo euro, gyventojai supanikuotų ir litas pradėtų pigti.

„Žmonės nebepasitikėtų litu, pradėtų leisti pinigus. Tuomet infliacija taptų visiškai nevaldoma“, – teigė bankininkas.

„DnB Nord“ banko vyriausiasis analitikas Rimantas Rudzkis įsitikinęs, kad bet kokias kalbas apie valiutų valdybos modelio atsisakymą užsienio investuotojai suvoktų kaip pasiruošimą devalvuoti litą, rašo „Lietuvos rytas“.

„Mes frakcijos posėdyje net nepagalvojome, kad čia kalbama apie galimą lito kurso keitimą. A.Matulevičius mus suklaidino, nes šito punkto neakcentavo“, – teisinosi Darbo partijos atstovė Ramunė Visockytė.

V.Adamkus: kalbos apie atsiejimą - neatsakingas politikavimas

Prezidentas Valdas Adamkus mano, kad Seimo raginimai atsisakyti valiutų valdybos modelio yra „neatsakingas priešrinkiminis politikavimas“, kuris gali sukelti finansinę paniką.

„Bet kokios kalbos apie pinigų politikos keitimą yra nepagrįstos ir žalingos. Asmeniškai įsipareigoju dėti visas pastangas, kad litas nebūtų atsietas nuo euro“, - Vokietijoje viešinčio šalies vadovo žodžius naujienų portalui vz.lt ketvirtadienį perdavė atstovė spaudai Rita Grumadaitė.

„Tokie siūlymai gali sukelti finansinę paniką, todėl panašių idėjų autoriai turi prisiimti visą atsakomybę už žmonių klaidinimą“, - sako V. Adamkus.

Ketvirtadienio pavakarę A. Matulevičius išplatino pranešimą spaudai, kuriame tvirtina, jog rezoliucijoje atkreipiamas dėmesys, kad „centrinis bankas gali žymiai daugiau nuveikti kovoje su infliacija, tačiau apie jokį atrišimą nekalbama“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją