Alkoholiniais gėrimais prekiaujantys verslininkai tikina, jog toks prekybos laiko ribojimas taps paspirtimi nelegaliai rinkai ir nuostoliu valstybei.

Kartą laikas buvo sutrumpintas

Antradienį SRK jau ne pirmą kartą nagrinėjo siūlymus tobulinti šiuo metu Seime svarstomas Alkoholio kontrolės pataisas. Vienas iš karščiausius politikų, verslininkų, įvairių asociacijų ir institucijų atstovų ginčus keliančių klausimų – draudimo prekiauti alkoholiniais gėrimais laikas, kurį norima įvesti nuo kitų metų.

Iš pradžių buvo siūloma uždrausti prekiauti alkoholiu mažmeninės prekybos įmonėse (išskyrus miestų ir rajonų tarybų nustatytus atvejus) nuo 22 val. iki 10 val. Vėliau komitetas sutiko, kad toks draudimas būtų taikomas tik iki 8 val.

Socialdemokratų frakcijos narys Algirdas Ivanauskas paragino šį laiką dar labiau sutrumpinti – prekybą alkoholiu nutraukti 23 val.

Savo ruožtu liberalas Audrius Endzinas pasiūlė draudimą taikyti nuo vidurnakčio iki 6 val., o jo netaikyti ne vien tarptautinio susisiekimo traukiniams, laivams, orlaiviams, vežantiems keleivius tarptautiniais maršrutais, neapmuitinamoms parduotuvėms ir specialioms prekybos vietoms, kur alkoholis parduodamas tik iš Lietuvos išvykstantiems žmonėms, bet ir specializuotoms alkoholinių gėrimų parduotuvėms.

SRK, kaip DELFI sakė jo pirmininkas konservatorius Antanas Matulas, antradienį nepritarė nė vienam iš šių siūlymų.

Tačiau komitetas sutiko, kad projekte atsirastų draudimas asmenims iki 18 metų vartoti alkoholinius gėrimus ar jų turėti. Tokią pataisą pateikė liberalcentristas Rimantas Remeika ir konservatorius Ramūnas Garbaravičius. Anksčiau analogišką pasiūlymą buvo pateikęs Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto pirmininkas, Valstiečių liaudininkų frakcijos narys Virginijus Domarkas.

R. Remeika ir R. Garbaravičius taip pat pasiūlė įpareigoti mažmenine prekyba alkoholiu besiverčiančias įmones ir viešojo maitinimo įstaigas užtikrinti, kad nepilnamečiai jų patalpose nevartotų alkoholinių gėrimų.

Gąsdina „juodosios rinkos“ suklestėjimu

Alkoholiniais gėrimais prekiaujančių įmonių asociacija (AGPĮA) pareiškė, kad pataisos dėl prekybos alkoholiu laiko ribojimo nesumažins nesaikingo girtavimo, tačiau paskatins šešėlinės alkoholio rinkos suklestėjimą.

Pasak AGPĮA prezidento Lauryno Vilimo, SRK siūlymas drausti prekybą alkoholiu nuo 22 val. iki 8 val. yra pernelyg drastiškas ir turės ilgalaikių neigiamų pasekmių valstybei. „Biudžetas praras ne tik pajamas iš akcizo mokesčių, bet ir pinigus, kurie bus skirti nekokybiško alkoholio sukeltiems sveikatos sutrikimams gydyti“, – pranešime spaudai cituojamas asociacijos vadovas.

L. Vilimo teigimu, bandant apriboti prekybos alkoholiu laiką būtina atsižvelgti ir į prekybos vietų darbo laiką. „Dauguma parduotuvių ir prekybos centrų dirba iki 23-24 val., todėl kiekviena draudimo valanda visų pirma ribos prekybininkų veiklą ir neš nuostolius valstybei, tačiau nespręs problemos iš esmės, – tikino jis. – Šis žingsnis pirmiausia lemtų rinkos persiskirstymą, kai dalis legalių gamintojų pajamų atitektų „juodajai rinkai“.

Kaip pažymėjo AGPĮA, nuoseklios valstybinės alkoholio kontrolės politikos nebuvimas ir skuboti sprendimai išduoda desperatišką valstybės norą suspėti įgyvendinti ES įsipareigojimus. „Griebiamasi ne efektyviausių, o greičiausių priemonių – draudimų. Panašu, jog valstybė lipa ant to paties grėblio, – pardavimo ribojimas jau buvo įvestas 1996 m., tačiau, nepasiteisinus ir masiškai išaugus kontrabandinio alkoholio verslui, buvo atšauktas 2001 m.“, – teigė L. Vilimas.

Tai, kad prekybos laiko ribojimas nėra pakankamai efektyvi alkoholio politikos priemonė, esą patvirtina ir tarptautiniai pavyzdžiai. 1980 m. Suomijoje, Norvegijoje ir Švedijoje įvestas alkoholio prieinamumo ribojimas esą lėmė, kad alkoholio buvo vartojama rečiau, bet kaskart didesniais kiekiais.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją