Reikia išsamaus tyrimo

Žemės ūkio ministerijos Ekonomikos departamento ekonominės analizės skyriaus vedėjas Evaldas Pranckevičius patvirtino, kad Lietuvos Agrarinės ekonomikos institutas atliko kainų tendencijų tyrimą. Naudojantis statistikos departamento duomenimis buvo analizuojamos mažmeninės prekybos kainų tendencijos.

„Remiantis šiais duomenimis negalime kalbėti nei apie antkainius, nei pelnus ar pajamas, tai yra tik mažmeninės kainos struktūra, – Verslosavaite.lt sakė E. Pranckevičius. – Spaudoje paviešintuose duomenyse matoma tik kaina, o ji tikrai neatspindi tikrųjų pajamų. Spręsti apie tai, kas kiek uždirba ir kokius antkainius užsideda – per drąsu.“

Pasak E. Pranckevičiaus, be specialaus tyrimo negalima daryti jokių analizių. „Šiuo metu, kiek man žinoma, konkurencijos taryba atlieka tyrimus, kurie gal parodys, kokia iš tikrųjų yra situacija“, – teigė E. Pranckevičius.

Nereikia stebėtis

Lietuvos laisvosios rinkos instituto vyresnysis ekspertas, Bendrosios ekonominės politikos grupės vadovas Žilvinas Šilėnas teigė, kad stebėtis nėra dėl ko.

„Pavyzdžiui, pienas, paimtas iš ūkininko praeina tikrai ne pro vienas rankas. Jį reikia supakuoti, išvežioti, išdėlioti į lentynas, reklamuoti ir panašiai. Tai reikalauja nemažai išteklių, todėl stebėtis, kad kaina parduotuvėje yra didesnė nei paimto tiesiai iš ūkininko – nėra dėl ko, tai normalu“, – sakė Ž. Šilėnas.

Kainų ribojimai prieštarauja ES ir Lietuvos teisei

Lietuvos prekybos įmonių asociacijos vykdantysis direktorius Marius Busilas teigė, kad pasirodžiusią informaciją spaudoje vertina teigiamai.

„Ji pasirodė laiku. Prieš kelias dienas buvo surengtas ūkininkų mitingas, kuriame buvo dalinamas pienas. Mes pritariame beveik visiems ūkininkų pasiūlymams ir manome, kad reikia daug ką keisti“, – sakė M. Busilas.

Jis teigė, kad prekybininkai nėra tokie, kokius juos bandoma pavaizduoti.

„Mus bando pavaizduoti siaubūnais ir turto krovėjais, o taip tikrai nėra“, – sakė M. Busilas.

Lietuvos prekybos įmonių asociacija praeitą savaitę Seimo Ekonomikos komitetui išsiuntė argumentus dėl Kainų įstatymo pataisų. Asociacija mano, kad ketinimas riboti antkainius prieštarauja Europos Sąjungos, Lietuvos teisei ir yra pateisinamas tik tuo atveju, jei įmonė yra monopolininke, o vartotojai neturi galimybės rinktis.

Ragina imtis priemonių

Lietuvos smulkiųjų verslininkų ir prekybininkų asociacijos garbės pirmininkas Eduardas Šablinskas teigia, kad vykdomoji valdžia nebekontroliuoja situacijos.

„Kartais iškyla klausimas, kas tvarko Lietuvą prekybininkai per valdžią, ar vykdomoji valdžia per įstatymą privalėtų tvarkytis taip, kad visi prieš įstatymus būtų lygūs“, - svarsto E. Šablinskas.

Jis taip pat minėjo, kad reiktų įkurti naują tarybą, kuri sąžiningiau tikrintų visų prekybininkų darbus, nes, anot E. Šablinsko, senosios tarybos bijo atlikti savo darbą pagal esamą teisinę norminę bazę.

„Jeigu nebus daroma tiesioginė, prevencinė veikla, akivaizdu, kad vėliau niekas nieko nebegalės padaryti, – Verslosavaite.lt sakė E. Šablinskas.

Artėja juodasis periodas?

Anot jo, prekybininkai nesusivokia, kad greitai ateis juodasis periodas, nes dabar jie žlugdo gamintojus, augintojus ir vartotojus. Ne veltui prasidėjo akcijos, kurių metu norima atkreipti dėmesį į gamintojų, augintojų, vartotojų esamą padėtį.

„Manau, kad artėja laikotarpis, kai šitie monopolininkai gali būt bus nacionalizuoti. Taip pasaulyje jau yra kai kur buvę. Žiauru, bet tada susitvarko situacija rinkoje“, – teigė smulkiųjų verslininkų ir prekybininkų asociacijos atstovas.

Pasak E. Šablinsko, jei tokia situacija bus ir toliau, tai tapsime priklausomi nuo vieno ar keleto asmenų, monopolininkų.