Rekonstrukcijai – milijonai

Vadovaudamiesi 2002 metais laimėto konkurso sąlygomis UAB „Tugva“ prieš dvejus metus baigė Halės turgaus modernizaciją. Pylimo ir Bazilijonų gatvių sankirtoje pastatytas modernus 5838 kv. m vieno aukšto priestatas, ant jo stogo įrengta 150 vietų automobilių stovėjimo aikštelė (vienos vietos kaina – 4 Lt, Gariūnuose – 8 Lt ), šiuolaikiškai rekonstruotas šimtametis centrinis Halės pastatas. Vieno aukšto priestate - modernios pramoninių prekių prekybos vietos, naujai įrengtoje maisto prekių zonoje prekiaujama skerdiena ir žuvimi. Įrengtos šaldymo kameros, veikia 80 vietų kavinė.

Turgaus statyba ir rekonstrukcija atlikta pagal ES galiojančius standartus (investuota 26 mln. litų), tad Halės turgavietė šiandien laikoma viena moderniausių turgaviečių visoje Europoje.

Vilioja mažesnės prekių kainos

Vis daugiau ne tik vilniečių, bet ir miesto svečių mieliau renkasi senas tradicijas puoselėjantį Halės turgų nei didžiuosius prekybos tinklus. Kodėl? Pirmiausia todėl, kad, pasak turgų administruojančios bendrovės „Tugva“ direktoriaus plėtrai Leono Jucio, čia gerokai mažesnės maisto produktų kainos. Antra, turguje prekiaujama šviežia mėsa ir jos gaminiais. Trečia, maisto produktų kokybė griežtai kontroliuojama ir atitinka visus sanitarinius bei veterinarinius reikalavimus – čia veikia dviguba kontrolės sistema.

Pasak direktoriaus, Halės turgumi ypač žavisi japonai, dažnai jame lankosi ir kiti užsieniečiai. „Pirkėjai jau pradeda pavargti nuo didžiųjų prekybos tinklų ir mieliau renkasi turgų“, - neslėpė L.Jucys.

Kyla skerdienos kainos, sklando kalbos, kad daugelis mėsos cechų greičiausiai bankrutuos, o turguje kainos kol kas stabilios.

Pasirinkimas – didžiulis

Daugiausia turguje parduodama šviežios skerdienos, įvairių mėsos gaminių. Kainos – pagal kišenę: gali šviežių lašinių kilogramą nusipirkti už 15 litų, bet gali – ir už septynis. Lanksti kainų politika masina pirkėjus galimybėmis derėtis.

Turguje dirbanti bendrovė „Eurileta“ teikia skerdienos kapojimo paslaugas. Pasak mėsos cecho darbuotojos Anos Staševskajos, pirkėjai neretai pageidauja, kad jiems čia pat būtų išpjauta tam tikra skerdienos dalis. Tuo, anot jos, ir yra žavus turgus – gali pasirinkti šviežios mėsos, derėtis, bendrauti su pirkėjais.

Pasak turguje nuolat apsiperkančios vilnietės Irenos, ji pažįsta daugelį pardavėjų, jais pasitiki ir tikrai nekeistų turgaus į prekybos centrus.

Praėjusią savaitę Halės turguje pasirodė daug šalies ūkininkų šiltnamiuose išaugintų daržovių – pomidorų, agurkų, svogūnų laiškų, ridikėlių, salotų.

Kilogramas lietuviškų pomidorų kainavo keliais litais brangiau už atvežtus iš Ispanijos – 8 litus, tačiau pirkėjai juos mieliau pirko.

Pernykščio derliaus bulvės kainavo po litą už kilogramą, atvežtinės – beveik 3 litus. Stabiliai laikosi kiaulienos kaina: sprandinės kilogramas kainuoja 15 litų, kumpio – 10 litų, karbonado – 16 litų, šoninės – 9 litus. Šviežių lašinių kilogramą buvo galima įsigyti už 5 litus, rūkytų – už 10 litų, o rūkytos šoninės – už 14 litų.

Halės turguje viščiuko ketvirčių kilogramas kainavo 6,49 lito, sparnelių – 5,99 lito, krūtinėlių – 12,49 lito, filė – 15,99 lito.

Sunkiausia prekeiviams sekėsi parduoti pernykštį medų – pirkėjai jau laukia šiųmetinio. Netrukus turguje atsiras ir pirmųjų vasaros gėrybių - grybų ir uogų.

Artėjant karštajam vasaros sezonui, maisto ir veterinarijos specialistai nepataria maisto produktus pirkti iš atsitiktinių prekiautojų turgaus prieigose. Ten siūloma įsigyti iš kaimyninės Baltarusijos, Kaliningrado atvežtų įvairių mėsos, pieno konservų, rūkytų dešrų, varškės sūrelių. Už jų kokybę turguje dirbantys veterinarijos gydytojai neatsako.