tuo tarpu Londonas išliko brangiausiu miestu Europos Sąjungoje.

Smunkant euro kursui, kiti Europos Sąjungos miestai brangiausių miestų sąraše nukrito per 20-30 pozicijų.

Naujausio "Economist Intelligent Unit" (EIU) tyrimo duomenimis, dėl Jugoslavijos importo apribojimų Belgradas, kuris 1999 metais užėmė 86 vietą, praėjusiais metais pašoko net iki trečios vietos. Tokiu būdu Belgradas yra brangiausias miestas Europoje.

Tyrimas atliekamas lyginant kainas, kurias emigrantai moka už prekes įvairiuose pasaulio miestuose.

Europos miestuose gyvenimas pinga, tuo tarpu dėl stipresnio dolerio gyvenimas Amerikos miestuose pradėjo brangti.

2000 metais Sietlas pralenkė Dubajų, o San Franciskas išstūmė iš užimamos pozicijos Austrijos sostinę Vieną. 14-ąją vietą 1999 metais užėmęs brangiausias JAV miestas - Niujorkas - praėjusiais metais užkopė į 7 vietą, tuo tarpu pigiausias JAV miestas - Atlanta - per metus sugebėjo pralenkti aštuonis miestus ir užimti 63 poziciją sąraše.

Kaip ir ankstesniais metais, pirmajame ir paskutiniajame sąrašo dešimtukuose dominuoja Azijos miestai. Pirmajame dešimtuke yra penki Azijos miestai, o paskutiniame - keturi taip pat šio regiono miestai.

Pigiausias Azijos miestas yra Niu Delis, kuriame pragyvenimui reikia vos ketvirčio sumos, kurią tenka pakloti Tokijuje. Tuo tarpu pigiausias pasaulyje miestas yra Teheranas - čia pragyvenimo kaštų indeksas sudaro vos 24 punktus (lyginant su Niujorko indeksu - 100 punktų).

EIU miestų brangumo tyrimą atlieka du kartus per metus. 133 pasaulio miestai lyginami su brangiausiu JAV miestu, tai yra, lyginamos maždaug 100 prekių kainos.

Duonos kepalas Teherane kainuoja apie 18 JAV centų, tuo tarpu toks pat kepalas Tokijuje jau kainuos 5,21 JAV dolerio. Benzinas Irano sostinėje kainuoja vos 2 JAV centus už litrą, tuo tarpu Londone už litrą benzino teks pakloti jau 1,14 JAV dolerio.

Į pirmąjį dešimtuką pateko:

1. Tokijas
2. Osaka
3. Belgradas
4. Honkongas
5. Seulas
6. Taibėjus
7. Niujorkas
8. Londonas
9. Oslas
10. Tel Avivas.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją