Senąsias kainas teks pamiršti

Tačiau jau netrukus vasaros sezoną atidarysiančio miesto verslininkai ketina gerokai didinti tiek maitinimo ir apgyvendinimo, tiek kitų paslaugų įkainius.

Anot jų, nors Neringoje pailsėti visada kainuodavo gerokai brangiau nei kituose šalies kurortuose, kainos šiuo metu beveik visur susilygino, o taip esą būti negali. Verslininkai kol kas neatskleidžia, kiek ir kokių konkrečių paslaugų kainas pakels, tačiau kad jos kils gerokai daugiau, nei galima tikėtis, patvirtino ne vienas.

„Mūsų restorane kainos tebėra nepakitusios, tačiau jei netrukus darsyk pabrangs mėsos ir pieno produktai, patiekalų kainas privalėsime pakelti, nes dirbti už savikainą netikslinga. Manau, kainos kils visur“, – patvirtino restorano, viešbučio ir pirčių komplekso „Nidos seklyčia“ vadovė Irma Baltrušaitienė.

Ji neslėpė, kad alkoholinių gėrimų kainos padidės jau netrukus: „Svaigieji gėrimai kol kas kainuoja tiek pat, kiek ir praėjusį sezoną, tačiau greitai jie kainuos daugiau – kovą padidėjus alkoholinių gėrimų akcizams, tiekėjai svaigiuosius gėrimus atveža jau kur kas aukštesnėmis kainomis“.

Taip pat turėtų didėti jau ir taip nepigios viešbučių bei kambarių nuomos įkainiai. Nakvynė Neringoje sezono metu kainuoja nuo 120 iki 1000 litų už parą.

Brangs įvažiavimas į Neringą

Gerokai pabrangę naftos produktai privertė verslininkus branginti ir vietinio reguliaraus susisiekimo maršrutų kainas: nuo gegužės kelionė nuo Smiltynės iki Nidos kainuoja nebe 7, o 9 litus.

Nors kol kas oficialiai nepatvirtinta, tačiau turėtų didėti ir vienkartinis ekologinis mokestis už įvažiavimą į Kuršių neriją. Iki šiol šis mokestis lengvajam automobiliui ne sezono metu kainuoja 15, sezono laiku – 20 litų.

Tikėtina, kad šią vasarą įvažiavimas atsieis 25–30 litų. Labiausiai šio mokesčio padidėjimą turėtų pajusti į Neringą keliaujantieji turistiniais autobusais – vienkartinis įvažiavimas autobusui vietoj 70 litų gali kainuoti daugiau kaip 100 litų.

Žada daugybę procedūrų

Anot Nidos turizmo ir informacijos centro „Agila“ specialistų, Neringoje per metus apsilanko per 700 tūkst. turistų, kurių dauguma – vokiečiai ir lietuviai. Tačiau kasmet atvyksta vis daugiau poilsiautojų iš Skandinavijos šalių, Prancūzijos, Italijos, Didžiosios Britanijos. Pastaruoju metu ypač daug turistų Neringoje apsilanko ir iš kaimynių Latvijos bei Estijos.

„Kadangi kasmet vis daugiau turistų atvyksta atsipūsti ir pailsėti nuo streso, tai šiemet stengsimės pasiūlyti kuo daugiau atpalaiduojančių procedūrų. Šių metų viena pagrindinių naujienų – neseniai atidarytas naujas SPA centras, kuriame gausu įvairių masažų, šokolado, aukso, rožių, baltųjų bei juodųjų perlų procedūrų. Kai kuriuose miesto viešbučiuose galima išsinuomoti ir įvairaus tipo pirčių, sūkurinių vonių, baseinų, tad atsipalaiduoti norintys poilsiautojai ras, kaip tai padaryti“, – sakė Neringos savivaldybės Verslo ir plėtros skyriaus vyriausioji specialistė Valentina Burkšienė.

Įvairūs masažai SPA centre kainuoja nuo 60 iki 200 litų.

Leis pasijusti kuršiais

Siekdami išsaugoti nepelnytai užmirštas šio krašto tradicijas, Neringos istorijos muziejaus darbuotojai ir kai kurie verslininkai pirmą kartą šiemet turistams pasiūlys projektą, prisidėsiantį prie senųjų tradicijų išsaugojimo – „Kuršiai Kuršių nerijos erdvėje. Kultūrinis, kulinarinis paveldas“. Šio renginio metu Nidos žvejo etnografinėje sodyboje turistai galės susipažinti su kuršių gyvenimu ir paragauti unikalių patiekalų.

„Per tokius netradicinius pietus turistams pasiūlysime nuo 5 iki 7 kuršiškų patiekalų, kurių receptus rinkome net keletą metų. Dabar jau tikrai žinome, kad gaminame pagal tikrą receptūrą. Tiek indai, tiek aplinka, tiek muzika, kurią atliks įvairūs ansambliai, bus autentiški ir šiuolaikiškam žmogui neįprasti“, – pabrėžė viena šio projekto įgyvendintojų I.Baltrušaitienė.

Kuršiški pietūs truks apie 2 val., o vienu metu juose galės dalyvauti apie 15–20 asmenų. Tokia pramoga vienam žmogui kainuos 100 litų.

Aktyvių pramogų netrūks

Mėgstantys aktyviai poilsiauti turistai galės rinktis keliones dviračiais, leistis į pažintines išvykas per marias baidarėmis ar jachtomis, pasivažinėti vėjaračiais, taip pat stebėti migruojančius paukščius.

Kaip ir pernai, šiemet vasaros sezono metu centriniame Nidos paplūdimyje bus organizuojami jogos užsiėmimai. „Užsiėmimai skirti pradedantiesiems bei jau pažengusiems jogos mėgėjams. Jų metu padėsime žmonėms atgaivinti ne tik kūną, bet ir sielą“, – patikino projekto iniciatorius ir įgyvendintojas Lietuvos jogos asociacijos pirmininkas Vytis Zabulėnas. Nemokami jogos užsiėmimai vyks kasdien nuo birželio 1 d. iki rugpjūčio 31 d., rytais 8 val. ir vakarais 20 val.

Be tradicinės sezono atidarymo šventės, tarptautinio folkloro festivalio „Tek saulužė ant maračių“, Tomo Mano festivalio, šiemet Neringoje vyks ir sporto renginių. Jau gegužės 23 d. čia startuos jaunių daugiadienės dviračių sporto lenktynės „Auksinės kopos“, o rugsėjo 22–28 d. vyks 3-iasis Europos dviračių orientavimosi čempionatas–2008. Taip pat rudenį bus organizuojamas Nidos pusės maratono bėgimas.

Prekės ženkle – moters siluetas

Viena didžiausių šio sezono naujienų – naujas beveik 244 tūkst. litų kainavęs Neringos miesto prekės ženklas, kurį lydi šūkis „Neringa: legenda, kuri įkvepia“.

Anot Neringos savivaldybės atstovės V.Burkšienės, naujasis ženklas simbolizuoja istorijomis apipintą Neringos kraštą.

„Prekės ženkle galima išvysti visų Neringos gyvenviečių herbus. Ateitį ir naujoves simbolizuoja vandens raibuliai, įžvelgiamos ir moters siluetą primenančios kopos. Moteriškumą taip pat simbolizuoja šiltos, pastelinės spalvos“, – pristatydama naująjį prekės ženklą pasakojo V.Burkšienė.

Atlikto tyrimo metu paaiškėjo, kad moteriškumo aspektas Neringos miestui itin būdingas, todėl tai ir atspindima prekės ženkle.