Ji nesutinka su Sveikatos apsaugos ministerijos Centrinė darbo medicinos ekspertų komisijos išvada, kad moteris, atlikdama stereotipinius judesius, neteko dalies darbingumo.

Iš viso išvadas dėl nustatytos profesinės ligos yra gavę iki dešimties „Yazaki wiring technologies Lietuva" darbuotojų.

Gamyklos atstovai, kol vyksta teisminiai ginčai, skundo nekomentuoja. Tuo tarpu Vilniaus apygardos administracinio teismo atstovė Sigita Jacinevičienė-Baltaduonė DELFI sakė, kad byla pradėta nagrinėti, tačiau posėdis atidėtas paprašius teismo gauti papildomų dokumentų.

Bendrovės „Yazaki wiring technologies Lietuva" darbuotojų profesinei sąjungai vadovaujantis Antanas Barusevičius DELFI sakė, kad šiuo metu teismuose yra trys civiliniai ieškiniai, kuriuose buvusios darbuotojos iš „Yazaki" tikisi prisiteisti nuo 400 tūkst. iki 500 tūkst. Lt neturtinės žalos.

Dar viena buvusi darbuotoja, anot jo, sulaukusi medikų išvados, ketino taip pat kreiptis į teismą dėl neturtinės ir turtinės žalos priteisimo.

Anot A. Barusevičiaus, moteriai, dirbusiai rinkinių formuotoja, nustatyta profesinė liga dėl stereotipinių judesių. Ši išvada ir apskųsta teismui.

Sveikatos apsaugos ministerijos Asmens sveikatos skyriaus vyriausioji specialistė, o kartu ir apskųstos komisijos narė Audronė Mazurkienė DELFI sakė, kad neretai suinteresuota pusė apskundžia komisijos išvadas, o teismų procesai gali trukti kelerius metus. DELFI primena, kad pirmoji iš buvusių „Yazaki Wiring Technologies Lietuva" darbuotojų 160 tūkst. neturtinės žalos prisiteisė G. Š., bendrovėje dirbusi beveik 8 metus, tačiau jos bylą šiuo metu nagrinėja Lietuvos apeliacinis teismas. Vienintelė buvusi koncerno darbuotoja S. M. yra galutinai laimėjusi prieš buvusius darbdavius ir perėjusi visas teismų instancijas.

Moteriai, dešimtmetį dirbusiai gamykloje ir netekusiai 5 proc. darbingumo, pripažinta profesinė liga ir jai priteista 10 tūkst. Lt neturtinės ir per 1900 Lt turtinės žalos.

Teismai nustatė, kad moteris dirbo labai kenksmingomis sąlygomis, 89,5 proc. pamainos laiko turėjo dirbti fiksuota poza, kai taip dirbti buvo leidžiama ne daugiau kaip 25 proc. pamainos.

Klaipėdoje įsikūrusi gamykla tiekia laidų rinkinius įmonėms Vakarų Europoje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją