Teisėjų kolegija nutartyje konstatavo, kad kelionių organizatorius „elgiasi nesąžiningai, teikdamas ieškinį dėl nepagrįsto praturtėjimo, tuo parodydamas, kad siekia nepagrįstai sutaupyti atsakovo UAB „Aurela" sąskaita".

Prisiteisė milijoną

Nesantaika tarp šių bendrovių prasidėjo užpernai, kai „Tez Tour" atsisakė sumokėti beveik milijoną litų už poilsiautojų skraidinimą į Ispaniją, Kretą ir Turkiją. Kelionių organizatorius pareiškė apsižiūrėjęs, kad sumokėjo už skrydžius, neva turėjusius būti nemokamais. Todėl atsisakė sumokėti už dar neapmokėtus reisus.

Aviakompanija, tvirtinanti nė neketinusi „Tez Tour" dirbti dykai, 2006-ųjų spalį kreipėsi į Vilniaus apygardos teismą. Ten kelionių organizatorius nepateikė jokių dokumentų, galinčių patvirtinti susitarimą apie nemokamus skrydžius (esą dalis reisų turėję būti nemokami, nes „Tez Tour" - stambus užsakovas ir nuolatinis partneris).

Kelionių organizatorius teisme tvirtino esą susitarimas buvęs žodinis. Pasak „Tez Tour" advokato Edmundo Rusino, nėra nieko keisto tame, kad dėl milijono vertų skrydžių įmonių vadovai susitarę žodžiu.

Teismas „Aurelos" ieškinį patenkino 2007-ųjų balandį, „Tez Tour" skundą atmetė ir Apeliacinis teismas. Iš viso (su palūkanomis, delspinigiais ir teismo išlaidomis) iš "Tez Tour" buvo priteista 1 mln. 105 tūkst. litų. Aviakompanija pinigus atgavo. O kelionių organizatorius kreipėsi į Aukščiausiąjį Teismą, kuris skundo dar nenagrinėjo.

Apsižiūrėjo po metų

Po to, kai apygardos teismas patenkino „Aurelos" ieškinį, „Tez Tour" Vilniaus miesto 3 apylinkės teismui pateikė 3 ieškinius, kuriuose "Aurelai" reiškiami įvairūs reikalavimai. Iš viso norėta prisiteisti apie 160 tūkst. litų.

Dvi bylos dar neišnagrinėtos. O trečiąją kelionių organizatorius pralaimėjo jau du kartus - ir pirmasis teismas, ir jo sprendimą peržiūrėjęs antros instancijos Vilniaus apygardos teismas, tokį reikalavimą šiomis dienomis atmetė.

Šiame ieškinyje „Tez Tour" reikalavo iš „Aurelos" 31 tūkst. litų už tai, kad maždaug prieš metus aviakompanija pažeidusi sutarties sąlygas, vienašališkai pakeisdama 148 vietų orlaivį į lėktuvą, turintį 20 vietų daugiau ir pateikdama esą nepagrįstai dideles sąskaitas už papildomai skridusius keleivius (po 300 litų). Kiti keleiviai buvo skraidinami už 70-90 litų.

Teismas nustatė, kad pakeisdama lėktuvą aviakompanija sutarties nepažeidė, o už papildomus keleivius teisėtai ėmė 300 litų mokestį, nes padidėjo skrydžio savikaina. Iš anksto buvo sutarta tik dėl mokesčio už 148 keleivius.

Vilniaus apygardos teismas paliko galioti apylinkės teismo sprendimą. „Tez Tour" vadovai vakar atsisakė komentuoti teismų sprendimus.