„Ilgaisiais laisvadieniais Palanga itin populiari. Šiam savaitgaliui kambarius „Žilvino“ viešbutyje klientai užsisakė prieš gerą mėnesį, tad pas mus laisvų vietų jau nėra“, – teigė vieno didžiausių Lietuvoje poilsio namų kompleksų „Baltija“ rinkodaros ir pardavimo vadovė Aušra Stankevičienė.

Kitame prabangiame šio kurorto viešbutyje „Kerpė“ poilsiautojai užsiėmė per 95 proc. kambarių. „Yra likę keli dviviečiai ir vienas trivietis kambarys“, – suskaičiavo „Kerpės“ administratorius Tadas Buivydas.

Užsakymai artėjančiam sezonui į viešbučius pradėjo plaukti dar žiemą, ir šiuo metu vasarai rezervuota per 30 proc. kambarių.

Neringos neaplenks

Neringiškiai taip pat su nekantrumu laukia artėjančių šventinių dienų, kai kurortas, nors ir trumpam, vėl atgis.

„Nida jau senokai apmirusi, čia seniai bebuvo girdėti žmonių šurmulys. O šią savaitę laukiame gausaus turistų antplūdžio“, – sakė Nidoje esančių viešbučių „Nidos Smiltė“ ir „Nidos pušynas“ savininkė Algima Noreikienė.

Šiuose viešbučiuose artėjančiam savaitgaliui jau rezervuota per 60 proc. kambarių. „Nors laisvų kambarių dar turime, tušti jie veikiausiai neliks. Esame pasiruošę turėti svečių visuose kambariuose. Lieka tikėtis, kad kolegos restoranų ir kavinių savininkai mūsų neapvils ir dirbs, taigi žmonėms bus kur pavalgyti ir pavakaroti“, – pabrėžė A.Noreikienė.

Po lankytojų antplūdžio pirmosiomis gegužės dienomis iki sezono atidarymo Neringa vėl bus apytuštė.

Alkanų nebus

Svečių namų, pirčių ir restorano komplekso „Nidos seklyčia“ vadovė Irma Baltrušaitienė tikino, kad ilgajam savaitgaliui jau pasiruošta. Į Nidą atvyksiantys poilsiautojai neturėtų likti alkani.

„Tiek mūsų restoranas, tiek kitos miesto maitinimo įstaigos tikrai dirbs. Esame pasirengę skaniai pavalgydinti visus svečius“, – žadėjo I.Baltrušaitienė.

Jau užsakyta ir dauguma „Nidos seklyčios“ kambarių. „Mūsų svečių namuose rezervuota per 50 proc. kambarių, tačiau pilni bus visi. Norinčiųjų atvykti labai daug. Rezervuotais vadinu tuos užsakymus, už kuriuos jau pervestas avansas“, – paaiškino I.Baltrušaitienė. Nemažai poilsiautojų pareiškė norą pasikaitinti turkiškoje ir suo-miškoje pirtyse.

Kainos – ne sezoninės

Visi kalbinti viešbučių darbuotojai patikino: nors laukiama didžiulio poilsiautojų antplūdžio, kainos bus mažesnės nei vasarą.

„Dauguma verslininkų, norėdami užsidirbti, šventinėmis dienomis plėšia kone dvigubai. Aš taip daryti neketinu. Mano svečių namuose išsinuomoti liukso kambarius galima už tokią pačią kainą kaip ir rudenį ar žiemą“, – teigė Nidoje įsikūrusių svečių namų „Pas Elvyrą“ savininkė Elvyra Balčytienė.

Lyg susitarę tą patį kalbėjo ir kitų Palangos bei Neringos viešbučių vadovai. Jų teigimu, kol kas pailsėti galima nebrangiai. Didesnės kambarių kainos žadamos tik nuo birželio, o pačios didžiausios, kaip visada, liepos ir rugpjūčio mėnesiais.

Šiuo metu Neringos viešbučiuose išsinuomoti kambarį parai kainuoja nuo 100 iki 500 litų, o Palangoje – nuo 100 iki 700 litų.

Mėgausis procedūromis

Nors sinoptikai kol kas nedrįsta prognozuoti, kokie orai bus šventinį savaitgalį, poilsiautojai pramogas užsisakė iš anksto. Beveik visuose Palangos SPA ir grožio centruose įvairios procedūros jau užsakytos.

„Mūsų viešbučiui priklausančiuose SPA namuose visos procedūros užsakytos. Vietos nėra ir pačiame viešbutyje, visi kambariai, kainuojantys nuo 270 iki 690 litų, jau užimti“, – džiaugėsi viešbučio „Palangos vėtra“ vyriausioji administratorė.

Žmonės vis dar skambina ir domisi teikiamomis paslaugomis, tačiau sulaukia neigiamo atsakymo: beveik visi viešbučio kambariai rezervuoti dar kovą.

Kai kur klientų bandoma prisivilioti įvairiomis nuolaidomis ar specialiais pasiūlymais. „Žmonės iš anksto planuoja, kaip leis laisvalaikį. Kai viešbutyje „Žilvinas“ atidarėme SPA centrą, kurio kainos prieinamos ir vidutines bei mažesnes pajamas gaunantiems žmonėms, užsakymų skaičius išaugo. Poilsiautojai vienu šūviu nori nušauti du zuikius: pabūti prie jūros ir pasilepinti procedūromis“, – teigė poilsio namų komplekso „Baltija“ rinkodaros ir pardavimo vadovė A.Stankevičienė.

Trūksta personalo

Visi kalbinti viešbučių ir kavinių darbuotojai tiek Neringoje, tiek Palangoje užtikrino, kad yra pasiruošę priimti net pačius didžiausius poilsiautojų srautus. Tiesa, dauguma jų pripažino stokojantys aptarnaujančio personalo.

„Darbuotojų trūksta jau seniai – apie trejetą metų, tačiau šį savaitgalį jų turėsime pakankamai. Darbuotojų stokos problema ilgalaikė, nes jaunimas vasaros sezonu uždarbiauti dažniausiai išvyksta svetur“, – patikino I.Baltrušaitienė.

Daugelis pašnekovų neslėpė, kad artėjančiam savaitgaliui į pagalbą yra pasikvietę ir studentų, ir mokinių, kurie nori šiek tiek užsidirbti.

Lankysis ir kituose kurortuose

Ne visi poilsiauti trauks prie jūros – nemažai tautiečių užplūs Birštoną ir Druskininkus. „Laukiame atvykstant daug turistų. Ilgaisiais savaitgaliais Birštone visada būna daug žmonių. Kiek žinau, visos sanatorijos ir viešbučiai jau seniai užsakyti“, – sakė Birštono turizmo ir informacijos centro direktorė Henrieta Miliauskienė.

Birštonas negali pasigirti ilgu viešbučių sąrašu, todėl čia vykstantieji poilsį planuoja iš anksto. „Į Birštoną žmonės taip aklai kaip į Palangą nevažiuoja, nes čia rasti kur apsigyventi tikrai gana sunku“, – tvirtino H.Miliauskienė.

Norinčių pailsėti Druskininkuose taip pat netrūksta. „Kiek žinau, apie 90 proc. apgyvendinimo sektoriaus jau užsakyta. Vieni poilsiautojai kambarius ir įvairias procedūras užsisakė iš anksto, kiti tai skuba daryti dabar“, – kalbėjo Druskininkų turizmo ir informacijos centro specialistas Linas Bubnelis.