"Čia iškasamu ypatingu gydomuoju purvu ir iš karstinės įgriuvos trykštančiu sieros vandeniu garsėjantys Likėnai buvo vienas seniausių šalies kurortų, įkurtas dar XVIII amžiuje. Tačiau kitiems kurortams vystantys, Likėnuose, kaip buvo, taip ir liko vienintelė sanatorija, ilgainiui tapusi reabilitacijos ligonine. Kad ir Likėnai galėtų būti toliau plėtojami, jiems reikalingas bent jau kurortinės teritorijos statusas", - LŽ tikino Biržų rajono administracijos direktorės pavaduotojas Rimantas Martinonis.

Gamtos ištekliai

Į kurortinės teritorijos statusą pretenduoja Likėnai, kurių didžiuliame parke įsikūrusi reabilitacijos ligoninė bei Pabiržės miestelis. Seniau jie sudarė vieną teritorinį darinį, vadintą Likėnais, kurie, beje, minimi nuo 1643 metų. Tačiau vietos gyventojų pageidavimu prieš dvidešimt metų didžioji buvusių Likėnų dalis pervadinta Pabirže.

"Pabiržė kaip reikiant europėja, už europines lėšas miestelyje įrengta kanalizacija, apšviestos gatvės. Iš dalies sutvarkyta ir reabilitacijos ligoninė, tačiau turime pripažinti, kad ji, nors ir teikia puikias gydymo paslaugas, toli gražu nėra tokia moderni, kokiomis tapo kitų šalies kurortų sanatorijos", - sakė administracijos direktoriaus pavaduotojas. Jis apgailestavo, kad puiki Likėnų ligoninė, besinaudojanti neįkainojamais gamtos ištekliais, Lietuvoje mažai žinoma.

SPA kūrėjai delsia

"Pastaruoju metu Lietuvoje ėmus gausiai kurtis SPA, jų kūrėjai buvo atvykę pražvalgų ir į Likėnus", - sakė R.Martinonis. Mat čionykštis mikroklimatas, ypač mineralinis vanduo ir purvas labai tinka atgauti jėgas ir pailsėti. Tačiau įvertinę situaciją SPA kūrėjai pareiškė, jog investuos tik tada, kai Likėnai gaus kurortinės teritorijos statusą. Mat turint tokį statusą lengviau pritraukti lėšų iš įvairių fondų, reikalingų infrastruktūrai gerinti.

"Kurortinės teritorijos statuso suteikimas Likėnams būtų nemenka parama ir patiems Biržams", - įsitikinęs R.Martinonis. Pasak jo, šiuo metu į Šiaurės Lietuvos perlu vadinamus Biržus dažniausiai važiuoja tik vienadieniai turistai. Jie apžiūri vienintelę išlikusią Lietuvoje Biržų bastiono tvirtovę, nuvyksta prie Karvės ola vadinamos didžiulės karstinės įgriuvos, beje, esančios vidukelyje tarp Biržų ir Likėnų, apsilanko Likėnuose.

"Problema ta, kad, sakykim, penkiasdešimties turistų, atvykusių vienu autobusu, Biržuose nėra kur apgyvendinti. Jei verslininkams būtų sudarytos sąlygos Likėnuose statyti SPA, atvykusieji galėtų gyventi, pramogauti ir atgauti sveikatą ten. Neabejoju, kad rastųsi ir dviračių nuoma, juolab kad dabar ruošiamės iš Biržų į Likėnus tiesti dviračių taką, planuojame kitokių paslaugų. Nauda būtų visapusiška", - sakė R.Martinonis.