Savaitgalį – dvi šventės

Šiemet gegužės pirmasis savaitgalis bus neįprastai ilgas. Dirbti nereikės Tarptautinę darbininkų dieną – gegužės 1-ąją, kuri šiemet bus ketvirtadienį.

Nemažai žmonių nedirbs ir penktadienį, nes Vyriausybė perkėlė poilsio dieną valstybinėms ir biudžetinėms įstaigoms iš gegužės 10-osios.

Pirmąjį gegužės sekmadienį švęsime Motinos dieną. Kadangi ši šventė bus savaitgalį, nedarbo diena nusikels iš gegužės 4-osios į 5-ąją – pirmadienį.

Keliones išpirko kovą

Iš anksto apskaičiavę, kad gegužės pradžioje bus daug laisvų dienų, žmonės plūstelėjo į kelionių agentūras pirkti kelialapių. Nusipirkti kelionę į Turkiją, Egiptą, Graikiją balandžio 29, 30 ar gegužės 1 dienomis nebeįmanoma.

Kelionių agentūros „Kauno Grūda“ Klaipėdos filialo direktorė Natalija Pilibavičienė pasakojo, kad tuo metu organizuojamos kelionės į šiltuosius kraštus buvo išpirktos jau kovo pabaigoje.

Norintys panašiu laiku apsilankyti šiltuose kraštuose dabar gali rinktis tik keliones, prasidedančias balandžio 24 arba gegužės 2-3 dienomis.

Važiuos kolektyvai

Sudėtinga šiuo metu nusipirkti ir turistinę kelionę autobusu į Europos šalis, ypač esančias arčiau Lietuvos: Latviją, Lenkiją, Čekiją, Vokietiją. Jos taip pat jau seniausiai išpirktos. „4-5 dienas trunkančias keliones žmonės išpirko pirmiausia. Vėliau rinkosi ir šiek tiek ilgiau trunkančias, pavyzdžiui, į Italiją“, – prisiminė N.Pilibavičienė.

Agentūra „Kauno Grūda“ į Varšuvą, Tatrus, Krokuvą ir kitas turistų pamėgtas Europos vietas pirmąjį gegužės savaitgalį išsiųs daugiau nei įprasta autobusų.

Į įvairias keliones turistus tą savaitgalį veš apie 28 šios kelionių agentūros samdyti autobusai. Pasak N.Pilibavičienės, daug ilgąjį gegužės savaitgalį organizuojamų kelionių buvo nupirkta ne tik pavieniams asmenims, bet ir įvairių firmų kolektyvams.

Plauks ir keltais

Bendrovės „Krantas Travel“ Klaipėdos pardavimo biuro vadovė Simona Liekienė taip pat pastebėjo, kad ilgąjį savaitgalį nemažai klaipėdiečių trauks ne tik į šiltuosius kraštus, bet ir į Europos šalis.

Anot S.Liekienės, nemažai klaipėdiečių į Europos šalių sostines ilgąjį savaitgalį skris individualiai. Daug bus ir tų, kurie keliaus autobusais lydimi gidų. Klaipėdiečiai toms dienoms nusipirko ir nemažai keltų bilietų. Ypač populiaru ilgąjį gegužės savaitgalį bus persikelti į pietinę Švediją, šalia kurios arti Danija. Taip pat nemažai žmonių kelsis į Vokietiją, ypač į Riugeno salą.

Nors keltų bilietų išpirkta nemažai, vis dėlto keliaujančiųjų srautas nebus toks didelis kaip per Kalėdas ar Velykas, kai į gimtinę grįžta emigrantai.

Abiejų kelionių agentūrų atstovės tvirtino, kad pastaraisiais metais lietuviai įprato planuoti savo keliones iš anksto. Galbūt todėl nieko keisto, kad ir kelionės buvo išpirktos jau prieš mėnesį ar du.

N.Pilibavičienė pasakojo, kad jau dabar žmonės renkasi keliones ir ateinantiems ilgiesiems savaitgaliams, kurie bus per Jonines, Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo dieną bei Žolines.

Egzaminas prieš vasarą

Ilgąjį gegužės savaitgalį nemažai žmonių trauks ir į Lietuvos kurortus. Pajūrio kurortų verslininkai tam jau pasiruošė panašiai kaip vasaros sezonui. Juolab kad viešbučiai minėtajam savaitgaliui jau rezervuoti.

Kaip sakė Palangos turizmo informacijos centro vadybininkė Alma Galbuogienė, viešbučius žmonės rezervavo jau prieš 1-2 savaites. „Net penkių žvaigždučių viešbutyje „Vanagupė“ pusė vietų jau rezervuota“, - stebėjosi vadybininkė.

Palangos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentas Gintaras Sičiūnas mano, kad pirmasis gegužės savaitgalis viešbučių savininkams, kurie sulauks svečių ne tik iš Lietuvos, bet ir iš Latvijos, Estijos bei Rusijos, leis sužinoti, ar pakankamai gerai pasiruošta vasarai.

Priklausys nuo oro

Daugiau žmonių pirmajam gegužės savaitgaliui užsakinėja viešbučius ir Neringoje. Tačiau privataus apgyvendinimo sektoriaus atstovai didelio poilsiautojų srauto tuo metu nesitiki.

„Gal ir bus koks srautelis, bet tikrai ne toks, kaip vasarą. Negirdėjau, kad ilgajam savaitgaliui pritrūktų nakvynės vietų. Nebent kitą savaitę viskas pasikeis. Manau, kad viskas priklausys nuo oro. Jei bus geros oro sąlygos, bus ir žmonių“, - samprotavo smulkiuosius verslininkus vienijančios visuomeninės Palangos apgyvendinimo paslaugų tiekėjų organizacijos „Svetingas šeimininkas“ pirmininkė Irena Švanienė.

Plūstelės ir lenkai

Kol vilniečiai, kauniečiai, šiauliečiai, panevėžiečiai ir kitų Lietuvos miestų bei miestelių gyventojai trauks į Palangą, nemažai pajūrio gyventojų ilgąjį savaitgalį važiuos pailsėti į Druskininkus. Pastarajame kurorte tą savaitgalį laukiamas ne tik lietuvių, bet ir rusų bei lenkų antplūdis.

Pasak Druskininkų turizmo ir verslo centro vyriausiosios vadybininkės Anos Kaciun, lenkai jau ne pirmus metus gegužės pradžioje plūsteli į Druskininkus, mat Lenkijoje tada taip pat būna šventės.

Lenkai paprastai renkasi pigiau kainuojantį vidutinio lygio apgyvendinimą. Tačiau lietuviai negaili litų ir brangesniems viešbučiams.

Į Druskininkus pirmąjį gegužės savaitgalį šiemet suvažiuos ir daugiau rusų, kurie dėl stačiatikių Velykų taip pat tuo metu turės daugiau laisvadienių.

Turbūt labiausiai Druskininkuose lankoma turistų vieta yra Vandens parkas. Šalia jo esančio viešbučio „Aqua medūna“, kurio klientams Vandens parke suteikiama daugiau privilegijų, jau beveik visi kambariai užimti. Juos ilgajam savaitgaliui žmonės pradėjo rezervuoti gerokai anksčiau nei įprastai.