Nuo kovo 19 d. visą mėnesį „Katpėdėlės“ tinklo padavėjos klientus aptarnauja segėdamos perbrauktus vokelius su užrašu „Atlyginimams vokelyje – NE!“. Restoranų tinklo direktorius Gediminas Balnis, pristatydamas akciją, kvietė prie jos prisijungti ir kitas maitinimo įstaigas.

Ši iniciatyva sudomino tik vieną neseniai Vilniuje atsidariusį restoraną „Riviera“. Tačiau pati „Katpėdėlė“ į naujokų skambučius reagavo atsainiai.

„Susidomėjimas akcija labai menkas, ir nors apie ją žino tiek „Čili“, tiek „Double Coffe“ bei kiti verslininkai, sulaukėme tik vieno skambučio. Tiesa, visų detalių su „Rivieros“ savininkais dar nesuderinome, tam reikia laiko. Nespėjome taip greitai susiorientuoti“, – likus kelioms dienoms iki akcijos pabaigos teisinosi restoranų tinklui „Katpėdėlė“ atstovaujantis Andrius Petraitis.

Padėtis tragiška

Savo ruožtu „Rivieros“ savininkė Jūratė Kiliulienė stebėjosi akcijos „Atlyginimams vokelyje – NE!“ rengėjų abejingumu. Moteris teigė skambinusi agentūros, kuri atsakinga už minėtą akciją, darbuotojui. Šis nudžiugo ir pažadėjo susisiekti, bet skambučio „Rivieros“ savininkė taip ir nesulaukė.

„Žinoma, galėjome tiesiog nusipiešti tuos akcijos ženkliukus, juos prisisegti ir dirbti. Bet norėjome viską atlikti teisingai, tikėjomės išjudinti visą šį reikalą, nes padėtis maitinimo sektoriaus įmonėse iš tikrųjų baisi. Mes šiame versle naujokai ir, kai samdėme darbuotojus, patyrėme šoką. Visi stebėjosi, kodėl mes norime mokėti „baltus“ (oficialius – red. past.) atlyginimus. Žmonės net klausė, kur čia kabliukas, nes esą niekas kitas taip nedaro“, – patirtimi dalijosi J.Kiliulienė.

Susidomėjimo jokio?

Pats „Katpėdėlės“ tinklo direktorius G.Balnis apie minėtą skambutį teigė apskritai neko nežinantis. „Iš kolegų verslininkų nesulaukėme absoliučiai jokio atsako, nė vieno skambučio. Mokesčių inspekcija ir kitos institucijos irgi žino, bet iš jų taip pat nesulaukėme jokio atsako. Galėjo bent kažkokius tyrimus, apklausas atlikti, patikrinti maitinimo įstaigų buhalteriją. Nesitikėjau, kad bus toks menkas susidomėjimas. Matyt, visi jau susitaikė, kad atlyginimai mokami nelegaliai“, – nusivylimą reiškė G.Balnis.

Jis pripažino, kad atlyginimai „Katpėdėlėje“ – ne patys didžiausi – svyruoja nuo 800 iki 1800 litų. Neatskaičius mokesčių padavėjos vidutiniškai uždirba apie 1500 litų. Tačiau verslininkas tikino, kad atlyginimai mokami skaidriai.

Laukė kvietimo

Susipažinusi su akcija prie jos prisijungti žadėjo ir didžiausią Lietuvoje picerijų tinklą valdanti „Čilija“. Tačiau bendrovės rinkodaros vadovas Mindaugas Gumauskas dienraščiui sakė, kad iš kolegų verslininkų negavo jokių pasiūlymų ir kvietimų. Esą nėra žinomas akcijos mechanizmas ir esmė.

„Mes turime pakankamai savo motyvacijos priemonių“, – į klausimą, kodėl patys nepaskambino „Katpėdėlei“ ir nepasisiūlė prisijungti, atsakė „Čilijos“ rinkodaros vadovas.