"Hansabank", pirkdamas LTB, mums tuos pačius pinigus grąžins", spaudos konferencijoje pirmadienį sakė M. Starkevičiūtė.

Pernai gruodžio 28-ąją Vyriausybė anksčiau laiko išpirko šių VVP už 88,4 mln. litų, iš jų daugiau nei 80 mln. litų, pasak jos, atiteko LTB. 571 mln. litų vertės vertybiniai popieriai, kurių palūkanas pernai liepą nutarta padidinti 3,5 punkto ir taip padidinti privatizuojamo banko patrauklumą, galioja iki 2006 metų.

M. Starkevičiūtės nuomone, šiuos pinigus Vyriausybė galėjo panaudoti kur kas geriau - pavyzdžiui, padengti "Sodros" skolas. "Tiek valstybės obligacijos, tiek "Sodros" įsipareigojimai valstybės finansų požiūriu yra valstybės įsipareigojimai, ir jei yra lėšų, dengiami tie, kurių aukštesnės palūkanos", teigė M. Starkevičiūtė. Anot jos, išpirktų VVP palūkanos dabar yra apie 8,5-9 proc., o "Sodros" paskolų - 12-14 proc.

"Ar iš tiesų buvo būtina dabar sumažinti pensijas dirbantiems pensininkams, jei valstybė turėjo pinigų "Sodros" įsipareigojimams dengti?", retoriškai klausė finansų analitikė.

Tačiau finansų ministras Jonas Lionginas dienraščiui "Lietuvos rytas" aiškino, kad "Sodros" skola ir obligacijų emisijos išpirkimas yra visiškai skirtingi dalykai. Be to, pasak jo, lėšos šiems VVP išpirkti buvo numatytos 2000 metų biudžete.

M. Starkevičiūtė teigė nesuprantanti, kaip galėjo atsitikti, kad biudžete buvo numatytos išlaidos, prieštaraujančios tuo metu galiojusiam įstatymui dėl VVP bankams restruktūrizuoti. Įstatymas, padidinęs VVP palūkanas, buvo pakeistas tik 2000-ųjų liepą.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją