Valdininkai teisinasi raštą apie matavimus gavę per vėlai arba jo išvis neregėję, o daryti tyrimus nebaigus diegti triukšmo slopinimo priemonių neva per anksti. „Malsenos“ vadovai tokį elgesį vadina nenoru deramai atstovauti panevėžiečių interesams ir atpirkimo ožio ieškojimu net nesistengiant sutramdyti kitų triukšmo skleidėjų.

Sprendė iš skundų

Valstybinė „Malsenos“ krakmolo objekto pridavimo komisija darbą pradėjo kovo 21 dieną. Kovo 27 dieną Visuomenės sveikatos centro direktorius Eugenijus Vilčinskas Panevėžio apskrities viršininko administracijai ir miesto Savivaldybės administracijai išsiuntė raštą, kuriame nurodo priežastis, dėl kurių nepasirašė pripažinimo tinkamu naudoti akte.

Krakmolo cechą pripažinti tinkamu naudoti esą sutrukdė tai, kad nebuvo pateikti „Malsenos“ sanitarinę apsaugos zoną įteisinantys dokumentai ir padidintas gyvenamojoje zonoje skleidžiamas triukšmas, apie kurį komisijos nariai sprendė iš gyventojų pateiktų skundų.

„Malsenai“ siūlyta organizuoti triukšmo garso lygių stebėsenos programą, kai bus įdiegtos triukšmą slopinančios priemonės krakmolo gamybos ceche. Rašte nurodyta, kad triukšmo lygis turi būti matuojamas naktį, veikiant krakmolo cecho įrenginiams ir jiems neveikiant, o matavimuose privalo dalyvauti „Malsenos“, Visuomenės sveikatos centro, miesto Savivaldybės administracijos, Apskrities viršininko administracijos ir visuomenės atstovai.

Dalyvauti nepanoro

Trečiadienio vakare „Malsenos“ vadovybė surengė triukšmo matavimus, kuriuose dalyvavo tik bendrovės ir Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos atstovai. „Malsenos“ generalinis direktorius Mindaugas Gedvilas neslėpė turėjęs nuojautą, kad valdininkai nenorės gaišti miegui skirtų valandų, tačiau vilčių, kad jiems iš tiesų rūpi gyventojų interesai, sako dar turėjęs.

„Apmaudu ir, švelniai tariant, keista dėl tokio valdininkų požiūrio, – „Sekundei“ sakė M.Gedvilas. – Pirmiausia sukelia didžiulį skandalą, nepagrįstai mėtosi grasinimais uždaryti įmonę, kenkia jos reputacijai ir pridaro netiesioginių nuostolių, o kai reikia tiesiog dirbti ir tinkamai atstovauti visuomenės interesams, nė vienas taip ir nepasirodo.“

Ne patys kalčiausi

Triukšmo matavimai buvo atliekami penkiolikoje taškų dviem režimais: gamyklai dirbant ir ją sustabdžius. Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija oficialias išvadas pateiks šiandien vakare.

Preliminarius neoficialius rezultatus „Malsena“ jau turi, nes atliko matavimus tuo pačiu metu ir tose pačiose vietose savo turimu atestuotu prietaisu.

Pasak M.Gedvilo, nė viename taške nebuvo viršytas nei ekvivalentinis, nei maksimalus triukšmo lygis nei gamyklai dirbant, nei prietaisus išjungus. Ekvivalentinis triukšmo lygis gamyklai dirbant buvo vidutiniškai 39–44 dB (leidžiama norma – 55 dB). Sustabdžius gamyklą triukšmo lygis sumažėjo 3–4 dB.

Išjungus įrenginius triukšmo lygis nesumažėjo Raginėnų g. 3 ir Aguonų g. 103 taškuose. „Dar net negavę oficialių išvadų galime teigti, kad mūsų diegiamas triukšmo mažinimo planas duoda pastebimų rezultatų, o „Malsena“ nėra pagrindinis triukšmo šaltinis, – sakė bendrovės generalinis direktorius. – Todėl dar kartą tikiuosi, kad valdininkai nesistengtų ieškoti atpirkimo ožio, o dirbtų savo darbą ir spręstų problemą iš esmės priversdami kitus triukšmo skleidėjus įdiegti bent dalį tokių priemonių, kokias įdiegė „Malsena“. Be to, nei vieno raštiško skundo dėl keliamo triukšmo nesame gavę, o apie nepatenkintus žmones sužinojome iš valdininkų.“

Gegužės mėnesio pradžioje „Malsena“ planuoja užbaigti triukšmo mažinimo programą, tačiau M.Gedvilas abejoja, ar tai gyventojams padės jaustis ramiau, nes mieste yra ne vienas ir ne du triukšmo šaltiniai.

„Malsena“ jau anksčiau buvo atlikusi tris nepriklausomus triukšmo matavimus, kuriais buvo nustatyta, kad įstatymais leidžiamo triukšmo gamykla neviršija. Bendrovės direktorius apgailestauja, kad į šiuos dokumentus komisija neatkreipė dėmesio ir tyčia vilkino projekto pridavimą eksploatacijai. „Daugiau nežadame taikstytis su valdininkų savivale ir kliūčių verslui kūrimu“, – pabrėžė M.Gedvilas.

Nebuvo reikalo

Miesto Savivaldybės administracijos direktorius Stasys Karčinskas jo vardu adresuoto rašto sakė negavęs ir apie triukšmo tyrimus nieko nežinojęs.

Visuomenės sveikatos centro direktorius E.Vilčinskas patikino buvęs komandiruotėje, o nė vienas specialistas nedalyvavo greičiausiai todėl, kad raštas buvo gautas per vėlai – tą pačią dieną po pietų.

„Triukšmo matavimus „Malsena“ turėtų rengti ne dabar, o kai baigs įgyvendinti triukšmo mažinimo priemones. Matavimus atlikusios laboratorijos išvadomis mes pasitikėsime, nesklandumų dėl to tikrai nekils.“

Pasak E.Vilčinsko, šis triukšmo matavimas neturėtų būti vienintelis, juos „Malsena“ turėtų organizuoti kas ketvirtį.

Apskrities gydytoja Vaida Dočkuvienė paaiškino, kad dalyvauti triukšmo matavimuose nebuvo jokio reikalo, nes „Malsena“ dar nebaigė diegti triukšmo slopinimo priemonių. „Kai tai bus padaryta, būtinai dalyvausime ir domėsimės rezultatais, – žadėjo V.Dočkuvienė. – Be to, vienkartinis triukšmo matavimas nieko nereiškia, reikia sudaryti matavimų planą, rezultatams įtakos turi daugybė faktorių. Vienas iš jų – skirtingos meteorologinės sąlygos.“