Valstybinio turizmo departamento (VTD) duomenimis, Lietuvoje šiuo metu veikia 17 kempingų. Pasak šio departamento Turizmo paslaugų skyriaus vadovo Gintauto Indriūno, tiek mūsų šaliai yra per mažai.

"Danijoje, kuri panaši pagal plotą į Lietuvą, veikia per 1000 kempingų. Akivaizdu, kad lygiuotis turime į ką", - sakė G.Indriūnas.

Statistikos departamento duomenimis, praėjusiais metais, liepos ir rugpjūčio mėnesiais, į Lietuvą atvyko per 200 tūkst. užsienio turistų. Tačiau apgyvendinimo įstaigų, kur galėtų apsistoti atvykėliai, Lietuvoje daugėja lėtai. Ypač nepakanka pigaus apgyvendinimo, tokio kaip kempingai, turistinės stovyklos ir pan. Daugelis atvykusiųjų pabrėžė kempingų pačiame Vilniuje arba aplink jį trūkumą.

Pajūryje vasarą veikia kelios dešimtys poilsiaviečių, siūlančių apsistoti mediniuose nameliuose ir palapinėse. Tačiau daugelyje jų nėra elementarių patogumų - vandens, elektros, dušų. Gamtiniams reikalams atlikti pastatyti beveik niekada nevalomi biotualetai. Visus reikalavimus atitinkantys kempingai šiame šalies regione tėra du - Ventėje ir Nidoje.

Daugeliui lietuvių ir užsieniečių kelia nuostabą, kad Palangoje, kuri pretenduoja tapti šiuolaikišku kurortu, nėra šiuolaikiško kempingo. Šio kurorto savivaldybė dar tik rengia detalųjį poilsiavietės Nemirsetoje planą.

Prabilta apie kempingą ir Lazdijų rajone, tačiau kol kas kalbos ir lieka kalbomis. Lietuvai tapus Šengeno erdvės nare, dalis pasienio užkardų pastatų nebeteko ankstesnės paskirties. Lazdijų rajono savivaldybės taryba kreipėsi į Vyriausybę, kad jai būtų perduoti Valstybės sienos apsaugos tarnybai priklausę Galinių užkardos pastatai ir daugiau kaip 10 hektarų žemės prie vaizdingo Galadusio ežero. Už ES ir rajono savivaldybės lėšas buvo numatyta ten įrengti ir kempingą, parengtas detalusis planas. "Skelbsime viešąjį konkursą jam įgyvendinti ", - teigė Lazdijų meras Artūras Margelis. Rajono vadovas neatmetė galimybės, kad vietoj numatyto kempingo gali atsirasti ir kitokios paskirties objektas.

Vyriausybės patvirtintoje Nacionalinėje turizmo plėtojimo programoje numatyta inicijuoti kempingų tinklo plėtrą. Tie, kas imsis

steigti naujus kempingus automobiliais keliaujantiems turistams, gali tikėtis valstybės paramos ir pretenduoti į Europos Sąjungos teikiamą paramą. Tačiau kol kas skubančiųjų nėra.

Netinkama vieta

Nuo praėjusių metų birželio pirmasis mobilus kempingas ėmė veikti ir sostinėje. Jis įsikūrė netoli "Litexpo" parodų rūmų, automobilių stovėjimo aikštelėje. Kempinge yra 100 aikštelių (70 vietų mobiliems nameliams, vadinamiesiems kemperiams, ir 30 vietų palapinėms), jis atitinka 2 žvaigždučių klasifikavimo reikalavimus.

Tačiau šis, tik vasarą veikiantis kempingas, kritikuojamas dėl netinkamai parinktos vietos.

"Aišku, geriau toks, negu jokio, - su šypsena kalbėjo G.Indriūnas. - Į Vilnių atvažiuoja daug turistų, kuriems juk reikia kažkur apsistoti. Vieta šiam kempingui netinkama todėl, kad iki jo reikia brautis per visą miestą. Kita vertus, koks poilsis tokioje betoninėje aikštelėje?"

Šį kempingą įrengusios UAB "Kemsita" direktorius Vygandas Lazauskas įžvelgia daugiau pranašumų nei trūkumų: "Pernai sulaukėme per 2 tūkst. turistų iš 30 pasaulio šalių. Tie, kurie tikėjosi čia pamatyti žolę, pas mus neapsistojo. O tie, kurie norėjo susipažinti su Vilniumi, pasiliko."

Kitas, arčiausiai sostinės esantis kempingas, yra Trakuose, už 33 km nuo Vilniaus.

Bus tik rudenį

Pasak Klaipėdos turizmo informacijos centro darbuotojų, ir šią vasarą į uostamiestį atvykę turistai nakvynės kempinge dar negaus.

Naujojo kempingo statybos Giruliuose turėjo prasidėti dar pernai, tačiau užtrukus projekto rengimui, vokai su rangos konkurso dalyvių pasiūlymais atplėšti tik kovo 31-ąją.

Klaipėdos miesto savivaldybės Investicijų skyriaus vedėja Elona Jurkevičienė padėties nedramatizuoja: "Tai yra europinis projektas, ir privalome jį įgyvendinti laiku. Ten didelių statybų nenumatyta, tereikia nutiesti elektros, kanalizacijos tinklus, atvesti vandentiekį, įrengti aikšteles. Todėl iki galutinio termino, rugsėjo 1-osios, darbai turėtų būti baigti."

Šis objektas turėtų atitikti 4 žvaigždučių klasifikavimo reikalavimus. Tiesa, šiandien šioje vietoje plyti šlapia pieva.

Kempingo detalusis planas buvo patvirtintas prieš aštuonerius metus. Giruliuose 2,8 ha ploto teritorijoje numatoma pastatyti 15 namelių, įrengti 15 aikštelių kemperiams, 20 - palapinėms. Tam Klaipėda gavo 2,238 mln. litų paramą iš Europos Sąjungos fondų.