Finansų ministerija iki sausio 19 dienos laukia užsienio bankų pasiūlymų dėl ilgalaikio finansinio Lietuvos kreditavimo šiais metais.

"Rinkose šiuo metu yra optimali padėtis, ir galima gan pigiai pasiskolinti. Gautos lėšos bus naudojamos dengti valstybės biudžeto deficitą",- sakė J.Lionginas.

Pasak jo, pasiūlymuose bankams nurodyta, jog Lietuva nori skolintis 5 ar 10 metų. "Patarėjai turės pasiūlyti optimalų sprendimą. Tarkim, jeigu Lietuva taptų Europos Sąjungos nare, skolinimosi reikmės ir palūkanos už paskolas ryškiai sumažėtų. Taigi dėl to turėsime apsispręsti", kalbėjo finansų ministras.

Jo teigimu, daugiau skolintis pirmąjį pusmetį Finansų ministerija kol kas nenumato. Ar užsienyje bus skolinamasi antrąjį pusmetį, priklausys nuo padėties rinkose. "Šiuo metu ir mūsų komerciniai bankai turi daug finansinių išteklių, gali skolinti, tačiau kol kas užsienyje yra pigiau",- konstatavo ministras.

Finansų ministerija laukia pavasarį atvyksiančios tarptautinės reitingų agentūros "Mood's" atstovų, kuri turi iš naujo įvertinti Lietuvos reitingus. Jie turi įtakos skolinimosi sąlygoms.