Visą mėnesį šio tinklo padavėjos klientus aptarnaus segėdamos perbrauktus vokelius su užrašu „Atlyginimams vokelyje – NE!“

Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) duomenimis, nuo 2006-ųjų birželio iki 2008 m. kovo 12 d. dėl nelegalių atlyginimų skųstasi 318 kartų. Beveik penktadalis šių skundų tenka restoranų, viešbučių ir kitų paslaugų sričiai.

„Manau, restoranų verslas be pagrindo paliekamas nuošalyje. Nelegalių atlyginimų mokėjimo mastas galbūt pralenktų ir statybų sektorių“, – svarstė G.Balnis.

Nesąžininga konkurencija

Akcija norima ne tik atkreipti klientų dėmesį, bet ir paskatinti kitas įmones sekti šiuo pavyzdžiu.

„Mokesčiams, susijusiems su darbo santykiais, kasmet išleidžiame daugiau, nei gauname pelno. Natūralu, kad norime sąžiningos konkurencijos“, – argumentus dėstė „Katpėdėlės“ vadovas.

Pasak pašnekovo, vokelius dalijančios įmonės gali samdyti daugiau darbuotojų, versti juos dirbti viršvalandžius, nesijaudindamos dėl didėjančių sąnaudų.

Vieša paslaptis, kad daugumoje viešojo maitinimo įstaigų mokami tik minimalūs atlyginimai, o padavėjai prie algos prisiduria arbatpinigius.

„Tie, kurie moka algas nelegaliai, įgauna pranašumo“, – apie nelygybę pasakojo G.Balnis, tačiau negalėjo pasakyti, kiek vidutiniškai uždirba „Katpėdėlės“ aptarnaujantis personalas.

Meta iššūkį verslininkams

„Kviečiame ir kitus maitinimo tinklus prisidėti prie šios akcijos. Bus įdomu pažiūrėti, keli iš jų ryšis šiam žingsniui. Vis dėlto jei darai kažką nelegaliai, paremti tokį protestą turėtų būti baugoka“, – teigė G.Balnis.

Akcijos idėją palaiko ir Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija. Jos prezidentė Evalda Šiškauskienė teigė negalinti suprasti nelegaliai algas mokančiųjų motyvų: „Kaip gali būti garantuotas, kad niekas iš darbuotojų nepasiskųs? Man tai primena sėdėjimą ant parako statinės.“

Konkurentai svarstys

Kiti maitinimo tinklai kol kas nebuvo girdėję apie konkurentų akciją. „Apie tokią iniciatyvą girdžiu pirmą kartą. Tačiau susipažinę su akcija tikrai svarstytume galimybę prisidėti“, – tikino bendrovės „Čilija“ rinkodaros vadovas Mindaugas Gumauskas.

Kavinių tinklo „Double Coffee“ atstovai buvo konkretesni. „Žinoma, esame prieš vokelius. Anksčiau nesvarstėme galimybės organizuoti viešą akciją, tačiau galbūt galėsime prisidėti prie šios iniciatyvos“, – patikino bendrovės „DC Holdingas“, valdančios kavinių tinklą „Double Coffee“, direktorė Laura Vyšniauskaitė.

Vokeliai „valgo“ BVP

Dažniausiai vokelių mokėjimo faktai užfiksuojami statybų sektoriuje. „Nuo tada, kai veikia anoniminė VMI linija, daugiausia skundų dėl vokelių sulaukiama iš statybininkų (20 proc.), pramonės gamybos ir prekybos (16 proc.), pramogų, poilsio ir viešbučių (16 proc.), paslaugų (15 proc.) sričių“, – dienraščiui sakė VMI viršininko pavaduotojas Dainius Daugirda ir sveikino verslininkų iniciatyvą.

Lietuvos laisvosios rinkos institutas prognozuoja, kad šešėlinė ekonomika šalyje 2008-aisiais sudarys apie 17 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP).