"Vien tik girtis ir muštis į krutinę, kad mes iš visų kandidačių į ES daugiausiai uždarėme skyrių, yra kvaila ir neatsakinga", - ketvirtadienį Seime surengtoje spaudos konferencijoje teigė E.Masiulis.

Liberalo teigimu, Lietuvai derantis dėl įstojimo į ES, neigiama tarptautinės audito bendrovės "PricewaterhouseCoopers" ataskaita apie ekonominę Lietuvos ūkio būklę bei jos ūkio plėtros galimybes netiesiogiai gali lemti Europos Komisijos (EK) išankstines nuostatas derantis su Lietuva.

"Kaip gali Lietuvos derybininkai išsireikalauti maksimalios kvotos Lietuvos žemdirbiams, jeigu Lietuvos ekonominės plėtros indeksas, remiantis "PricewaterhouseCoopers" pateikta medžiaga, yra dešimtas iš dešimties kandidačių, kurios derasi su ES", - sakė LF seniūnas A.Masiulis.

"Tiek Vyriausybė, tiek politikai Seime žymiai daugiau turėtų kreipti dėmesį į realią valstybės ekonominę plėtrą", - minėjo jis.

"Reikia sudaryti žymiai palankesnes galimybes investicijoms. Per mokesčių mažinimą skatinti ekonomikos augimą ir taip išjudinti ekonominį sąstingį, kuris deja dar tęsiasi", - pabrėžė E.Masiulis.

Tarptautinės audito ir verslo paslaugų bendrovės "PricewaterhouseCoopers" lapkričio 26 dieną paskelbtame tyrime, vertinant dešimties kandidačių į ES makroekonominį stabilumą, Lietuvos ūkio struktūrą, ekonominę infrastruktūrą bei ekonominę integraciją į ES, Lietuvai buvo paskirta paskutinė, dešimtoji vieta.

Tyrime buvo atspindėti ilgalaikis bendrojo vidaus produkto (BVP) augimas, infliacija, tuometinis nedarbo lygis, vienam šalies gyventojui tenkančios tiesioginių užsienio investicijų ir BVP dalys, žemės ūkio dalis šalies BVP, fiksuoto ir mobiliojo ryšio abonentų bei interneto vartotojų skaičius.

Sudarant tyrimą, buvo naudojami 2001 metų duomenys, todėl neatspindėta 2002 metų Lietuvos ir kitų kandidačių į ES pažanga.

Šių metų lapkritį paskelbtoje EK rudens ekonomikos prognozėse Lietuvai iš visų kandidačių į ES prognozuojamas sparčiausiais BVP augimas.

EK prognozuoja, kad Lietuvos BVP šiemet augs 5 proc.

Optimistines prognozes pateikia šalies ekonomikos ekspertai. Finansų ministerija prognozuoja, kad šiemet BVP augs 5,1 procento.

Lietuvos bankas tikisi, kad šalies ūkis 2002 metais išaugs 5,3 proc., atitinkamai Vilniaus bankas prognozuoja 5,0 proc. BVP augimą. Kukliausią - 4 procentų - Lietuvos BVP augimą prognozuoja Tarptautinis valiutos fondas.

2001 metais Lietuvos BVP išaugo 5,9 procento.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją