„Praėjusių metų vasarą 40 kg cemento maišas kainavo apie 24 litus, dabar – apie 20 litų“, – patvirtino statybų medžiagomis prekiaujančio tinklo „Ermitažas“ komercijos vadybininkas Gediminas Trimskis. – Kainos krito dėl sumažėjusios paklausos. Sausį, vasarį mažėja statybų apimtis, o kartu ir statybinių medžiagų pardavimas.“

Prekybininkai prognozuoja, kad prasidėjus naujam statybų sezonui, apie balandžio mėnesį, kainos vėl kils.

Statybininkų nenudžiugino

Tiesa, cementas pigo tik eiliniams vartotojams, o statybų rykliai pokyčių nepajuto. „Statybininkai cementą perka didmeninėmis kainomis. Jei parduotuvėje cementas pigo, džiugu, kad žmonės gali jo įsigyti pigiau, tačiau didiesiems statybos pramonės atstovams sumažėjusios kainos įtakos nedaro“, – aiškino Lietuvos statybininkų asociacijos prezidentas Adakras Šeštakauskas.

Pastarąjį kartą didžiausias šalies gamintojas „Akmenės cementas“ kainas keitė praėjusių metų balandį. Tuomet medžiaga brango apie 17 proc. „Brango ir sudedamosios cemento dalys, ir pervežimas, todėl cementas neturėtų pigti“, – konstatavo A.Šeštakauskas.

Cementas tik brangs

Didžiausia šalies cemento gamintoja bendrovė „Akmenės cementas“ patvirtino savo produkcijos kainų nekeitusi.

Paprastai cemento paklausa sumažėja gruodžio–kovo mėnesiais. Šiuo laikotarpiu vietoj įprastų 120 tūkst. tonų per mėnesį sunaudojama tik apie 50 tūkst. tonų statybinės medžiagos.

Įmonės direktorius Artūras Zaremba neslėpė, kad šiemet cementas taip pat turėtų brangti.

„Gavome apie 90 proc. reikalingo aplinkos taršos leidimų kiekio. Kitus teks pirkti. Skaičiuojame, kad dėl leidimų pirkimo, brangstančio transportavimo ir kylančių atlyginimų mūsų gaminamo cemento kaina šiemet kils apie 7–8 proc.“, – planus dėstė A.Zaremba.

Dar praėjusių metų vasarą „Akmenės cementas“, jei nebūtų gavęs taršos leidimų, ketino produkcijos kainas didinti iki 40 proc.