KT pirmininkas Rimantas Stanikūnas sakė, kad tyrimas dėl kartelinio susitarimo nutrauktas dėl nepakankamų įrodymų.

„Kartelį sukurti ir jį valdyti turi veikti sistema (...). Turi būti du faktai – sistema ir kontaktas, bendravimas“, – sakė R. Stanikūnas.

Daugiausiai baudos gavo AB „Pieno žvaigždės“ – 865,9 tūkst. Lt, antroji pagal dydį bauda skirta AB „Rokiškio sūris“ – 824,8 tūkst. Lt, trečioji pagal dydį bauda skirta UAB „Marijampolės pieno konservai“ – 256,5 tūkst. Lt.

AB „Vilkyškių pieninė“ KT skyrė 183 tūkst. Lt, AB „Kelmės pieninė“ – 76 tūkst. Lt, UAB „Kelmės pieno centras“ – 21,7 tūkst. Lt, UAB „Modest“– 7000 Lt.

Lietuvos pienininkų asociacijai „Pieno centras“ bauda neskirta. AB „Žemaitijos pienas“ taip pat nenubaustas, nes ši įmonė nedalyvavo „Pieno centro“ informacijos keitimesi.

Bauda už kartelinį susitarimą gali siekti iki 10 proc. nuo metinės apyvartos. Minimu atveju baudos dydžiai sudaro 0,06-0,24 proc. metinės bendrovių apyvartos.

KT tyrėjai nustatė, kad bendrovės per „Pieno centrą“ kas mėnesį keitėsi informacija apie žalio pieno supirkimo ir gatavos produkcijos pardavimo kiekius ne tik Lietuvoje, bet ir kitose šalyse.

Teismams nesiskųs

„Tikriausiai „Pieno žvaigždės“ į teismą nesikreips, nes karteliniai susitarimai buvo paneigti, o bauda skirta už keitimąsi informacija. Aš esu įsitikinęs, kad keitimasis informacija jokios įtakos kainų lygiui neturėjo“, – po sprendimo žurnalistams sakė „Pieno žvaigždžių“ valdybos pirmininkas Julius Kvaraciejus.

„Rokiškio sūrio“ valdybos pirmininkas Dalius Trumpa skaičiavo, kad bendrovei skirta bauda sudaro maždaug 0,15 proc. jos metinės apyvartos, todėl tai nėra įmonę galinti sužlugdyti bauda.

„Pirmiausiai, labai smagu, kad galime pasakyti ir teisine kalba, kad jokio kartelio nebuvo ir kainos kilo dėl ekonominių priežasčių, ką mes teigėme ir visą laiką. Tai rodo, kad pieno pramonė veikia skaidriai, dėl keitimosi informacija mums sprendimas yra labai keistas, nes šia informacija pienininkai keitėsi nuo 1992 metų, apie keitimąsi informacija žinojo Statistikos departamentas, pati Konkurencijos taryba“, – dėstė jis.

Rokiškėnas sakė, kad dar bus sprendžiama, ar KT sprendimą skųsti ir tvirtino, kad daugiau informacija su konkurentais nesikeis.

Pienininkai dar posėdyje tvirtino, kad per „Pieno centrą“ kas mėnesį gaunama informacija buvo vieša, nes tą pačią dieną arba kitą dieną ta pati informacija buvo išplatinama Žemės ūkio ministerijos.

„Rokiškio sūriui“ atstovaujantis Irmantas Norkus priminė, kad prieš penkerius metus KT jau tyrė minimus informacijos mainus ir pažeidimų nenustatė, todėl rinkos dalyviai tikėjosi, kad ir toliau tai nebus laikoma pažeidimu.

Įtarė derinus kainų didinimą

Konkurencijos tarybos Kartelių skyriaus vyriausioji specialistė Lina Kasperavičienė, pristatydama tyrimo rezultatus, sakė, kad „Rokiškio sūris“, „Pieno žvaigždės“, „Žemaitijos pienas“ „Vilkyškių pienininė“, „Modest“ ir „Kelmės pieninė“ derino veiksmus dėl fermentinių sūrių kainų didinimo.

Jos teigimu, buvo nustatyti trys atvejai, kai pienininkai derino kainų kėlimą. L. Kasperavičienė spaudos konferencijoje sakė, kad šiais veiksmais siekta išlaikyti stabilias rinkos dalis.

KT tyrėjai pasakojo aptikę skirtingų įmonių darbuotojų elektronines žinutes, įrašus darbo kalendoriuje, kuriuose tariamasis susitikti su konkuruojančių įmonių vadovais. Tačiau tyrėjų surinkti įrodymai neįtikino KT.

Beveik visi pieno perdirbimo bendrovių atstovų tvirtino, kad daugumą savo produkcijos jie apskritai eksportuoja, o Lietuvos rinkoje parduoda nedidelę dalį savo gaminių.

„Mes visada už pieną mokame daugiau, pieno kainos kilo per mus, o mes kaltinami susitarimais“, – posėdyje piktinosi „Marijampolės pieno konservų“ valdybos pirmininkas Raimondas Karpavičius.

J Kvaraciejus posėdyje sakė, kad bendrovei prekyba Lietuvos rinkoje būtiniausiais produktais buvo nuostolinga. „Ar galima bausti įmonę, kuri savo pelno sąskaita subsidijavo prekybą Lietuvos rinkoje“, – klausė jis. Be to, esą prasidėjus diskusijoms dėl galimo kartelio įmonės kapitalizacija sumažėjo 54 mln. Lt.

DELFI primena, kad spalio pabaigoje Konkurencijos taryba pranešė, jog pieno sektoriuje gali būti kartelinių susitarimų. Įtarimus sukėlė 6-24 proc. pakeltos pieno produktų kainos.

Ar pienininkams skirtos adekvačios baudos? Atsakykite į klausimą kolonoje dešinėje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją