Parduotuvėse kai kurios cigaretės jau kainuoja tiek, kiek turėjo kainuoti tik nuo kovo 1 dienos. Kai kurias sandėliuose sukauptas pigesnes cigaretes prekybininkai tikisi išparduoti po kelių savaičių, o kai kurių cigarečių senomis kainomis pirkėjai galės įsigyti dar kelis mėnesius.

Brangs ne iš karto

Prekybos tinklų teigimu, cigarečių tiekėjai jau kurį laiką taiko kainą, kuri bus lygi kainai, pritaikius naują akcizo tarifą, dėl to kai kurios cigaretės jau pabrango ir parduotuvėse. "Kai kurias cigaretes jau prieš kurį laiką pradėjome gauti didesnėmis kainomis. Galbūt tiekėjai siekė pasipelnyti", - svarstė Tomas Vaišvila, "Iki" prekybos tinklą valdančios "Palink" komunikacijos direktorius.

"Dėl to kai kurios cigaretės brango jau anksčiau. Mes (prekybos tinklai - aut.) tam procesui jokios įtakos neturėjome", - LŽ antrino Rasa Juodkienė, "Rimi" atstovė ryšiams su visuomene.

Pašnekovės teigimu, pigesnių cigarečių parduotuvėse bus galima nusipirkti dar kelias savaites, kai kurių - net ir 2-3 mėnesius po akcizo tarifo padidinimo, nelygu kurias cigaretes senomis kainomis rūkaliai išpirks greičiausiai.

Skirtingai nei prekybos tinklai, cigarečių gamintojai ir importuotojai šiais metais nebegalės laikyti cigarečių likučių senomis kainomis, kaip buvo daroma praėjusiais metais.

"Tai užkerta kelią iškreiptai konkurencijai tarp cigarečių gamintojų ir importuotojų, nes visi didmenininkai cigaretes brangins vienu metu", - LŽ sakė "JT International Baltic States" korporatyvinių reikalų vadovas Ramūnas Mačius.

Vaikysis kontrabandinių

Paklaustas, ar brangstančios cigaretės verčia pirkėjus dėl taupumo mesti rūkyti, jis sakė, kad pardavimų sumažėjimo kol kas nepajuto. "Per trumpas laiko tarpas. Be to, rinkoje dar nėra naujų kainų, tad ir žmonių elgesio tai neveikia", - dėstė jis.

Pašnekovas teigia, kad užuot metę rūkyti, kai kurie pirkėjai veikiausiai ieškos pigesnių, kontrabandos keliu atkeliaujančių cigarečių. "Didžiausią spaudimą dėl akcizų didėjimo patirsime iš nelegalios rinkos. Žmonės masiškai nemes rūkyti, o ieškos būdų, kur gauti pigesnių cigarečių. Palyginkime - Rusijoje "St.George" pakelis kainuoja 0,96 lito", - teigė R.Mačius.

4 iš 10 pateisina kontrabandą

39 proc. apklaustųjų šalies gyventojų visiškai pateisina arba yra linkę pateisinti kontrabandą, 46 proc. pateisina kontrabandinių prekių vartojimą, tad kylant kainoms ir nuo kovo 1 dienos padidinus akcizus tabako gaminiams, šiuo metu anot gyventojų sumažėjęs kontrabandos vartojimas, gali išaugti, tvirtina Lietuvos laisvosios rinkos institutas.

Lietuvos laisvosios rinkos instituto užsakymu 2008 m. vasario mėnesį viešosios nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovės „TNS Gallup“ atliko gyventojų sociologinę apklausą, kurioje buvo siekiama išsiaiškinti gyventojų požiūrį į kontrabandą, kovos su ja priemones, mastus, kontrabandinių prekių vartojimą. Analogiškas tyrimas buvo atliktas ir 2004 m.

2008 m. vasario mėn. duomenimis, reikšmingai sumažėjo kontrabandines cigaretes perkančių gyventojų dalis. Jas teigė perkantys apie penktadalis apklaustųjų. (2004 m. jas pirko 31 proc. gyventojų). Taip pat sumažėjo kontrabandinio alkoholio ir degalų vartojimas. Kontrabandinius alkoholio produktus perkančiųjų dalis sumažėjo nuo 19 iki 7 proc., o degalų - nuo 10 iki 7 proc.

„Kontrabandos vartojimas Lietuvoje yra nulemtas santykinai žemo Lietuvos gyvenimo lygio, europinio lygio akcizų tarifų, pigių prekių šaltinio greta Lietuvos ir gyventojų tolerancijos kontrabandai. Šis derinys, deja, išlieka ir kontrabanda išliks aktuali Lietuvos valstybės institucijų ir verslų problema“, - sako LLRI vyresnysis ekspertas G. Kadziauskas.

Apklausos duomenimis, Daugiau nei trečdalis (37 proc.) žmonių mano, kad kontrabanda yra daugelio žmonių pragyvenimo šaltinis ir ja užsiima mažas pajamas gaunantys gyventojai, kurie neturi kitų pragyvenimo šaltinių. Panaši gyventojų dalis mano, kad kontrabanda užsiima valstybės pareigūnų proteguojami verslininkai ir nusikalstamos grupuotės (po 20 proc.).

„Kaip efektyviausias kovos su kontrabanda priemones (kaip ir 2004 m.) laikomas mokesčių mažinimas (72 proc.) ir korupcijos valdžioje mažinimas (75 proc.). Nors sienos kontrolės stiprinimas nurodomas kaip trečia pagrindinė priemonė, teisėsaugos pareigūnų skaičiaus, įgaliojimų ir algų didinimas retai vertinimas kaip efektyvi priemonė“, - tyrimo rezultatus komentuoja LLRI ekspertas.

Regioniniu požiūriu labiausiai išsiskiria Tauragės apskrities gyventojai - ten vartojančiųjų kontrabandines prekes bent dvigubai daugiau nei kitose Lietuvos apskrityse. Dažniausiai kontrabandinės prekės įsigyjamos turgavietėse ir iš pažįstamų. Itin retai kontrabandinės prekės perkamos kioskuose ir parduotuvėse. Mažesnėse gyvenvietėse kontrabandinių prekių įsigyjama iš privačių asmenų dvigubai dažniau nei didžiuosiuose miestuose, o didmiesčių gyventojai dažniau jų įsigyja turguose.

Faktai

Lietuva yra įsipareigojusi palaipsniui didinti cigarečių akcizo tarifą ir 2009 metų gruodžio 31 dieną pasiekti Europos Sąjungoje nustatytą minimalų akcizo tarifą - 57 proc. populiariausių cigarečių vidutinės mažmeninės kainos, bet ne mažiau kaip 221 litas už 1000 cigarečių.

Šiuo metu Lietuvoje taikomas akcizo už cigaretes tarifas susideda iš 66 litų už 1000 cigarečių specifinio elemento ir 15 proc. vertybinio elemento. Tai sudaro 98,3 lito už 1000 populiariausių cigarečių kainų kategorijos, arba 45,7 proc. populiariausių cigarečių mažmeninės kainos.

Siekdama išvengti staigaus cigarečių kainų didėjimo, Finansų ministerija Akcizų įstatymo pakeitimo projekte siūlė nuo 2008 metų kovo 1 dienos akcizo už cigaretes specifinį elementą padidinti iki 79 litų už 1000 cigarečių, vertybinį - iki 20 proc., o tai yra 50,3 lito už 1000 populiariausių cigarečių. Padidėjus cigarečių akcizo tarifui, akcizo dydis sudarytų 129,3 lito už 1000 populiariausių cigarečių, arba 51,4 proc. jų mažmeninės kainos. Taigi mažmeninė populiariausių cigarečių pakelio kaina, padidėjus akcizo tarifui, didės apie 73 centus, arba 17,1 procento.

Finansų ministerija suskaičiavo, kad šiais metais padidinus cigarečių akcizą į valstybės biudžetą papildomai įplauks apie 71 mln. litų pajamų.