Pagal Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos bei Marijampolės savivaldybės tarybos patvirtintus įkainius, centralizuotai tiekiamo vandens kubinis metras miestelėnams ir aplinkinių kaimų gyventojams brangs per 20 procentų.

Kubinio metro vandens tiekimas ir kanalizavimas kainuos ne 4,11 lito, kaip yra dabar, o 4,8 lito. Įmonėms vanduo brangs kiek mažiau - apie 16 procentų.

Kainos patvirtintos

Kaip LŽ teigė UAB "Sūduvos vandenys" direktorius Algis Kadišius, iki šiol marijampoliečiai už vandenį mokėjo dar 2004 metais nustatytais tarifais. "Per šiuos trejus metus labai pasikeitė vandens tiekimo sąnaudos, ypač padidėjo elektros energijos kainos. Daugiau tenka mokėti ir įmonės darbuotojams. Todėl dar praėjusių metų pabaigoje mes apskaičiavome, kiek turėtų kainuoti centralizuotai tiekiamas vanduo, o kainų komisija jas patvirtino", - aiškino A.Kadišius.

Jo teigimu, į gyventojams taikomus įkainius įtrauktos ir įmonės išlaidos sąskaitoms pateikti bei mokesčius surenkantiems bankams.

Pasak Marijampolės savivaldybės mero Rolando Jonikaičio, net ir padidinus šalto vandens tiekimo ir nuotekų tarifus, jie liks mažesni nei Lietuvos vidurkis, kuris siekia 5,78 lito.

Atsiras abonentinis mokestis

Didžiausia naujovė, kurią labiausiai pajus mažiausiai vandens suvartojantys gyventojai ir įstaigos - naujai įvedamas abonentinis mokestis. Individualių namų gyventojams jis sudarys 3,3 lito per mėnesį.

Gyvenantiesiems daugiabučiuose priklausys nuo to, kur yra sumontuotas vandens apskaitos skaitiklis. Jei jis yra daugiabučio namo įvade, kiekvienas butas per mėnesį turės mokėti tik po 0,37 lito, o jei skaitikliai sumontuoti bute - po 3,74 lito.

Šį kainų skirtumą A.Kadišius aiškino tuo, kad tais atvejais, kai vandens skaitikliai yra sumontuoti gyventojų butuose, neva jiems daugiau kainuoja vandens skaitiklių priežiūra, nei kai skaitiklis yra vienas visam namui.

Nuo abonentinio mokesčio neišsisuks įmonės ir įstaigos. Joms kas mėnesį teks mokėti nuo 3,74 iki 194,7 lito, priklausomai nuo to, koks sumontuoto vandens skaitiklio diametras.

Marijampolės savivaldybei priklausančios UAB "Sūduvos vandenys" direktoriaus teigimu, net ir pakėlus vandens tiekimo kainas ir įvedus abonentinį mokestį, šios įmonės veikla netaps pelninga. Šiuo metu metiniai nuostoliai siekia beveik 4 mln. litų.

"Tarifai apskaičiuoti taip, kad nebūtų nei pelno, nei nuostolių", - aiškino A.Kadišius neigdamas įtarimus, kad naujų tarifų dydžiui įtakos turėjo panaudojami Europos Sąjungos paramos milijonai.

"Iš ES Sanglaudos fondo ir valstybės biudžeto vykdomiems vandenvalos projektams esame gavę 31 mln. litų paramos, tačiau į įmonės įstatinį kapitalą šios investicijos nėra įtrauktos, todėl ir tarifams jos įtakos nedarė", - tikino jis.