Produktų kainos smuktelėjo nuo kelių iki keliasdešimties centų. Kai kurie gaminiai pigo net iki 60 centų.

„Galima prisiminti, kokių nepasitenkinimo audrų kildavo prekėms brangus penkiais centais, tad tokios naujienos pirkėjams tikrai malonios“, – pasakojo „Rimi“ atstovė Rasa Juodkienė.

Prekybininkų teigimu, produkciją atpigino beveik visos pieno perdirbimo įmonės. Vis dėlto nors gamintojai žadėjo dar labiau mažinti kainas, kol kas prekybos tinklai naujų pranešimų negavo, tad neverta tikėtis, kad artimiausią mėnesį pieno produktai dar labiau pigs.

Apkarpys pelną

„Pieno produktų kainos krito pasaulio rinkose. Jei norime išlikti konkurencingi, esame priversti mažinti kainas. Tai padarėme ir vidaus rinkoje“, – produkcijos pigimo priežastis aiškino „Pieno žvaigždžių“ vykdomasis direktorius Linas Sasnauskas.

Pasak pašnekovo, pienininkai kol kas kainas mažina atsisakydami dalies pelno, tačiau netrukus ketina apkarpyti superkamos žaliavos įkainius.

„Dar nemažinome pieno supirkimo kainų ūkininkams, tačiau įspėjome, kad tai darysime šio mėnesio antroje pusėje. Tiesa, kainos bus koreguojamos tik apie 2 proc. Mažinimas yra labai nedidelis, turint galvoje, kad praėjusiais metais supirkimo kainos augo apie

60 proc.“, – tikino L.Sasnauskas, akcentuodamas, kad ūkininkai „taip pat turės prisitaikyti prie rinkos sąlygų ir piginti žaliavą“. Dėl to esą galėtų dar labiau pigti pieno produktai.

Siekia eksportuoti

O ūkininkai įtaria, kad perdirbėjai nė neketina su jais tartis. „Didesni ūkiai turi metines sutartis, kuriose numatyta kaina, tačiau dauguma žaliavos surenkama iš smukiųjų tiekėjų, jiems galima sumažinti kainą net nepasitarus“, – apgailestavo Lietuvos pieno gamintojų asociacijos tarybos pirmininkas Jonas Vilionis.

Pasak pašnekovo, sutartyse numatyta, kad supirkėjas gali mokėti, tarkime, už litrą pieno ne mažiau kaip 35 centus, todėl savo nuožiūra bet kada iki tiek kainą gali ir sumažinti.

„Verslininkai pjauna šaką, ant kurios sėdi. Kasmet pieno pagaminama vis mažiau, ir jo supirkimo kaina gali tik kilti. Ieškome būdų, kaip pieną eksportuoti į Latviją, kur kainos didesnės, o tada ir Lietuvos perdirbėjai susimąstys“, – tikino J.Vilionis.

Anot ūkininko, derėtis dėl mažesnių pieno supirkimo kainų galima, bet verslininkai turės įrodyti, kad tikrai būtina jas apkarpyti ir taip įmonės nesiekia pasididinti pelno.

Laukiama sprendimo

Konkurencijos taryba jau baigė tyrimą dėl kartelinio susitarimo, kuriuo įtaria aštuonias šalies pieno perdirbimo įmones ir jas jungiančią asociaciją. Išvadas planuojama paskelbti šį mėnesį.

Dar spalio pabaigoje Konkurencijos taryba pranešė, kad pieno sektoriuje gali būti sudaryta kartelinių susitarimų. Įtarimų sukėlė 6–24 proc. pakeltos pieno produktų kainos.

Pramonininkai ginasi nesitarę branginti produkcijos. Už kartelinį susitarimą įmonėms gresia baudos iki 10 proc. metinės apyvartos.