2002 metais Trakų rajono Žaizdrių kaime buvo kilęs gaisras, kurio metu sudegė nemažai ten kauptų nenaudojamų padangų. Aplinkinių kaimų gyventojai iki šiol nuogąstauja dėl nenaudojamų padangų saugyklos poveikio aplinkai, taip pat baiminasi, kad gaisras bet kada gali pasikartoti. Trakų rajono savivaldybė ne kartą svarstė šią problemą, kreipėsi į Aplinkos ministeriją, Vyriausybę ir Seimą.

„Akmenės cementas“ cemento gamybos procese gali saugiai naudoti išrūšiuotas atliekas. Tokiu būdu bendrovė ne tik prisideda prie aplinkos taršos mažinimo, bet ir gali cemento gamybai naudoti mažiau neatsinaujinančio kuro išteklių. Todėl sutikome nemokamai iš Trakų rajono parsivežti ir perdirbti nenaudojamas padangas“, - sako bendrovės generalinis direktorius Artūras Zaremba.

„Akmenės cementas“, bendradarbiaudamas su Aplinkos ministerija, nenaudojamas padangas pradėjo perdirbti prieš dvejus metus. 2006 metais įmonė perdirbo 7,2 tūkst. tonų padangų. Pagal sutartį su Aplinkos ministerija tais metais buvo surinkta ir perdirbta daugiau kaip 4 tūkst. tonų bešeimininkių padangų, kurios buvo suvežtos iš 31 savivaldybės. Toks bendradarbiavimas su Aplinkos ministerija tęsėsi ir pernai - buvo surinkta ir perdirbta apie 2,2 tūkst. tonų bešeimininkių padangų, suvežtų iš 40 savivaldybių. Iš viso per 2007 m. buvo perdirbta daugiau kaip 8 tūkst. tonų padangų.

Padangas iš Trakų rajono į „Akmenės cementą“ planuojama pradėti vežti kovo mėnesį.

„Akmenės cementas“ panaudotas padangas naudoja kaip sudėtinę kuro dalį cemento gamybos procese. „Akmenės cemento“ sukamosios krosnies išmetamų teršalų kontrolę atlieka Aplinkos apsaugos agentūros laboratorijos darbuotojai.

Pradėjus padangas naudoti kaip kuro dalį cemento gamybos procese, išmetamų kietųjų dalelių koncentracija, anot bendrovės, nepadidėjo, nustatytos paros išmetamųjų teršalų normos nėra viršijamos. Dioksinų ir furanų leidžiama taršos norma yra 0,1ng/Nm3 , tuo tarpu „Akmenės cemento“ reali tarša yra 0,0009 ng/Nm3

Naudotos padangos kaip alternatyvus kuras cemento pramonėje plačiai naudojamas visame pasaulyje: JAV, Japonijoje, Europoje, Australijoje. JAV per metus surenkama apie 6 mln. tonų panaudotų padangų, pusė jų panaudojama kurui.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją