Vakar Savanorių pr. esančiame prekybos centre apsilankę "15 min" žurnalistė ir fotografas patys įsitikino, kad vagystės prekybos centre - kone kasdienybė.

Vos čia įžengus teko išvysti, kaip apsaugininkai ketino sulaikyti vagišių. Tačiau pusamžis vyras, matyt, dar prekybos salėje pastebėjo, jog jį seka apsaugos darbuotojai, tad greitai atsikratė kišenėse suslėptų prekių. Šįkart apsaugos darbuotojai ilgapirštį tik perspėjo, nes pro apsauginius vartelius prekių jis taip ir neišsinešė.

"Dažniau nei vyrai vagia moterys. Pensinio amžiaus ilgapirščiai dažniausiai "sukasi" pieno produktų skyriuose: vagia sūrį, sviestą", - pasakojo viename prekybos centre kalbintas apsaugos darbuotojas.

"Kas nepilnas 6 minutes mūsų prekybos centruose sugaunama po vagį. Vagiliauja labai įvairūs žmonės: vaikai ir senoliai, benamiai ir itin aukštas pareigas užimantys asmenys, be jokio išsilavinimo ir profesoriai", - vienai amžiaus grupei ar socialiniam sluoksniui vagišių negalėjo priskirti UAB "Maxima LT" korporatyvinio marketingo departamento direktorius Giedrius Juozapavičius.

Anot pašnekovo, žmonės vagia dėl daugybės priežasčių: vieni tam, kad turėtų ką į burną įsidėti, kiti - griebia kiek įmanoma brangesnes prekes, kurias vėliau galėtų greitai parduoti. Netrūksta ir kleptomanų, ar "papramogauti" nutarusių paauglių. Dažniausiai vagiami brangūs sūriai, dešros, alkoholiniai gėrimai, kosmetika", - vardijo G.Juozapavičius.

"15 min" kalbinti prekybos centrų apsaugos darbuotojai pasakojo, kad neretai pasitaiko ir etatinių vagilių, kuriuos jie iškart pastebi per vaizdo kameras. "Mes negalime to žmogaus išvaryti vien todėl, kad jis kelis kartus jau apsivogė. Paprasčiausiai akylai jį stebime ir tikimės, kad šį kartą jis nevagiliaus", - pasakojo prekių apsauga besirūpinantys vyrai.

Kiekvienu vagystės atveju apsaugininkai privalo iškviesti policiją, bet ilgapirščiams sutikus sumokėti už prekes, kurias jie ketino pavogti, nesklandumų jie gali išvengti. Tačiau vieno didžiausių prekybos centrų tinklo atstovas pripažino, kad vagia ne tik pirkėjai, bet ir darbuotojai. "Apsaugos darbuotojai stebi ne tik pirkėjus, bet ir darbuotojus. Ne paslaptis, kad ilgapirščių pasitaiko ir tarp apsaugininkų. Todėl mes turime būti visada budrūs. Kasdieninis "vagies krepšelis", jei taip galima pasakyti, sudaro 40 Lt ", - sakė G.Juozapavičius.

Be to, pašnekovas patarė visiems klientams būti budriems. Anot jo, ilgapirščiai kėsinasi ne tik į parduotuvės, bet ir į kiekvieno žmogaus asmeninius daiktus. Todėl apsipirkinėjant patariama asmeninius daiktus laikyti kiek įmanoma arčiau savęs, o striukių, rankinių ir kitų vertingų daiktų nepalikti vežimėliuose be priežiūros. Tiems, kurie prekybos centre tapo ilgapirščių auka, patariama nedelsiant kreiptis į parduotuvės apsaugos darbuotojus.