Įspėja rusus muitininkus

Pavyzdžiui, parduotuvėje, pažymėtoje „Tax Free Shopping“ ženklu, už kelis tūkstančius eurų brangų laikrodį nusipirkęs rusas Lietuvos pasienyje atgaus 18 proc. dydžio pridėtinės vertės mokestį. Kitaip tariant, susigrąžins 18 proc. pirkiniui išleistų pinigų.

Tačiau įvažiavus į Rusijos teritoriją, muitininkams jis privalės sumokėti mokestį už tai, kad įsiveža brangų daiktą.

Neoficialiai teigiama, kad Rusijos muitininkai savo šalies piliečius dažnai praleidžia nė netikrindami. Tačiau Lietuvos pasieniečiai kolegas rusus esą dažnai informuoja, kad į jų muitinę turi įvažiuoti tautietis, turintis daiktų, už kuriuos reikia sumokėti muito mokesčius.

Todėl mokesčio lengvatą už pirkinį Lietuvoje gavęs rusas pinigus privalės išleisti papildyti savo šalies biudžetą.

Muitas Rusijoje taikomas įvežamoms prekėms, jei jų vertė viršija šiek tiek daugiau nei 6 tūkst. litų. Muito dydis – 30 proc. prekių vertės.

„Komentuoti informacijos apie tai, kad Lietuvos pasieniečiai už atlygį informuoja rusų muitininkus apie įvežamas brangias prekes negaliu. Tačiau, manau, sveikintina, kad tokia informacija dalijamasi“, – teigė PVM grąžinimo paslaugą teikiančios tarptautinės bendrovės „Global Refund“ atstovas Lietuvoje Robertas Kiogelis.

Grąžina ir už padangas

Vieningai pripažįstama, kad „Tax Free Shopping“ paslauga yra vienas būdų į Lietuvą pritraukti kuo daugiau užsienio turistų.

Mokesčiai grąžinami už iš daugiau nei pusantro tūkstančio parduotuvių įsigytų prekių. Tokią paslaugą teikia visi didieji drabužių, avalynės, buitinės technikos, kosmetikos, net padangų prekybos tinklai. Anot R.Kiogelio, Lietuvos parduotuvėse dažnai pasitaiko kuriozinių situacijų, kai užsienietis, sužinojęs, kad jam nebus suteikta PVM grąžinimo paslauga, atsisako pirkti norimą prekę. Mokesčiai grąžinami už tas prekes, kurių vertė didesnė nei 200 litų.

Tokia paslauga dažniausiai naudojasi atvykėliai iš Rytų valstybių – Rusijos ir Baltarusijos. Statistikos duomenimis, šių šalių turistai Lietuvoje, o sykiu ir Klaipėdoje lankosi dažniausiai.

Teigiama, kad apie 90 proc. PVM mokesčio grąžinimo paslauga pasinaudojusių žmonių yra rusai ir baltarusiai.

„Lietuvos prekybininkai atvykėlius iš Rytų valstybių nepelnytai nuvertina. Daugelis nustemba, kai pateikiame skaičius, jog vidutinė ruso ar baltarusio parduotuvėje išleidžiama suma, pasinaudojant „Tax Free Shopping“ paslauga, siekia daugiau nei 1200 litų“, – teigė R.Kiogelis.

Ieško pigių batų

Nors Lietuvoje apsilanko daug skandinavų, vokiečių, lenkų, tačiau Vakarų šalių turistų tikslas nėra apsipirkimas. Viena priežasčių – Europos Sąjungos valstybių piliečiams už Lietuvoje įsigytas prekes nėra grąžinamas PVM mokestis

Nors kruiziniais laivais atplaukusiems turistams stengiamasi parodyti ne tik žymiąsias miesto vietas, bet ir didžiuosius prekybos centrus, tokie atvykėliai vertinami skeptiškai, nes jie nelinkę išleisti pinigų pirkiniams.

R.Kiogelio teigimu, nuomonė, jog pasinaudojant mokesčių grąžinimo paslauga dažniausiai perkamos prabangos prekės, yra klaidinga.

Atvykėliai kur kas mieliau perka kasdienius daiktus – drabužius, nebrangią avalynę, buitinę techniką, žaislus.

Atsiimdavo tūkstančiai

Lietuviai taip pat gali naudotis „Tax Free Shopping“ paslauga. Tačiau ji mūsų tautiečiams teikiama tik dešimtyje šalių.

Dviejų tarifų PVM grąžinamas Norvegijoje, Turkijoje ir Islandijoje. Vieno tarifo PVM mokestį lietuviai gali atgauti Šveicarijoje. Mokesčiai grąžinami ir Singapūre bei Korėjoje, tačiau šiose šalyse apsiperka labai mažai mūsų tautiečių.

Tačiau lietuviams taip pat būtina žinoti, kad Lietuvoje už brangias prekes teks mokėti muitus. Jie taikomi už ne iš Europos Sąjungos šalių įvežamus pirkinius, kurių vertė viršija 600 litų. Be to, tokios vertės prekės turi būti skirtos tik asmeniniam naudojimui.

„Pavyzdžiui, jei iš Turkijos parsivešite keliolika vienodų palaidinių ir jų bendra vertė nesieks 600 litų, toks pirkinys gali būti traktuojamas kaip skirtas komercijai. Todėl taip pat teks mokėti muito mokestį“, – perspėjo Klaipėdos teritorinės muitinės vyriausioji inspektorė ryšiams su visuomene Rasa Rentauskienė.

Nors ji pripažino, kad neįmanoma patikrinti kiekvieno iš trečiųjų šalių į Lietuvą sugrįžtančio žmogaus, ar jis neįsiveža pirkinių daugiau nei už 600 litų, tačiau patarė visada turėti įrodymų, kad daiktas tikrai buvo įsigytas legaliai.

Kol Lietuva nebuvo ES narė, jos gyventojai labai aktyviai naudojosi PVM grąžinimo paslauga. Pinigus kiekvieną mėnesį atsiimdavo iki 4 tūkst. lietuvių. Jie dažniausiai prekių įsigydavo Vokietijoje ir Lenkijoje.

Iki 2004 metų gegužės 1 dienos lietuviai ir Švedijoje, ir Lenkijoje pateko į dažniausiai „Tax Free Shopping“ paslauga besinaudojančių užsieniečių penketuką.