Dar kartą už jau priimtą ir prezidento grąžintą įstatymą balsavo 72 Seimo nariai, prieš –17, o 8 parlamentarai susilaikė.

PVM įstatymo pataisas, prie kurių pateikiamas ir sąrašas 35 rūšių daržovių bei vaisių, inicijavo Naujosios sąjungos narys Vaclovas Karbauskis.

Dauguma lengvatinio PVM tarifo šalininkų tvirtino, kad Lietuva yra viena iš keturių Europos Sąjungos (ES) valstybių, kur maisto produktams yra taikomas vienodas kaip ir kitoms prekėms PVM, be to, esą vien ekonominiais motyvais remtis šioje situacijoje negalima.

Seimo Kaimo reikalų komiteto pirmininko pavaduotojas Vytautas Kamblevičius dar ketvirtadienio posėdyje sakė, kad Lietuvos ūkiai yra nedideli ir nespėjo susikooperuoti, todėl negali daržovių ir vaisių auginti pigiai, o jų išauginamų daržovių nuolat mažėja.

Dėl mažesnio PVM vaisiams ir daržovėms kitų ES šalių ūkininkai esą turi pranašumą ir gali sukaupti pinigų ūkio modernizavimui.

„Europos Komisija ir Europos Parlamentas reiškia susirūpinimą dėl mažiau vartojamų vaisių ir daržovių, dėl jų didėjančių kainų ir ragina šalis nares skatinti šią ūkio šaką, taip pat ir mokestinėmis lengvatomis“, – dėstė jis.

„Gerais norais kelias į pragarą grįstas“, – penktadienio posėdyje sakė Tėvynės sąjungos lyderis Andrius Kubilius. Jo teigimu, ši lengvata dar labiau didins infliaciją, biudžeto deficitą.

„Neprievartaukim valstybės finansų sistemos, to pasekmės gali būti labai liūdnos, taip pat ir tiems, kuriems norime padėti“, – ragino A. Kubilius.

Seimo Ekonomikos komiteto narys Julius Veselka primena, kad lengvatinis PVM bus taikomas ir į Lietuvą įvežamoms daržovėms ir vaisiams iš kitų šalių, taigi konkurencinių sąlygų nepakeis, tik į biudžetą bus surenkama mažiau pinigų. Be to, anot J. Veselkos, ten, kur PVM daržovėms ir vaisiams yra mažesnis, pelno mokestis yra gerokai aukštesnis nei Lietuvoje.

DELFI primena, kad prezidentas šias pataisas vetavo ragindamas nediskriminuoti kitų žemės ūkio šakų sukuriant palankesnes konkurencines sąlygas daržovių ir vaisių augintojams.

V. Adamkaus nuomone, PVM lengvatos nepadeda sumažinti prekių ar paslaugų kainų arba jas sumažina tik laikinai, be to, mokesčio lengvatų nustatymas toms daržovėms ir vaisiams, kurie auginami tik Lietuvoje, gali būti vertinamas kaip kitų valstybių narių prekių mokestinis diskriminavimas.

Žadėjo kainų mažėjimą

DELFI primena, kad šioms pataisoms nepritariantys parlamentarai jas vadina populizmu ir tikina, kad vaisių ir daržovių kainų tai nepakeis.

Lengvatiniam PVM daržovėms ir vaisiams dar pavasarį nepritarė Seimo Biudžeto ir finansų komitetas ir Vyriausybė.

Smulkiųjų verslininkų atstovai tikisi, kad tai padės atpiginti daržoves ir vaisius turguose ir padės jiems konkuruoti su įvežtiniais iš Lenkijos. Prekybininkų atstovai taip pat mano, kad daržovės ir vaisiai parduotuvių lentynose kiek pigs.

Tuo tarpu dar pernai Valstybės kontrolė, atlikusi auditą, nustatė , kad didžiausią naudą dėl sumažinto PVM tarifo gauna ne prekių ar paslaugų vartotojai, bet tokias prekes ir paslaugas teikiančios įmonės.

Panašios nuomonės laikosi ir Lietuvos laisvosios rinkos institutas, Lietuvos ekonomistai išplatino bendrą kreipimąsi ragindami negriauti šalies mokesčių sistemos.

Skaičiuojama, kad priėmus šią pataisą biudžetas per metus nesurinktų daugiau nei 50 mln. Lt.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją