Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) mobiliosios patikros grupės taip pat savo darbą baigs ketvirtadienio naktį. Lietuva, gruodžio 1-ąją sužinosi apie aptiktą paukščių gripą kaimyninėje šalyje, vienašališkai uždraudė bet kokios paukštienos įvežimą iš Lenkijos.

Tačiau Lietuva gavo EK paraginimą laikytis Bendrijoje nustatytos tvarkos ir neleisti įvežti šios produkcijos tik iš užkrėstų regionų.

VMVT Skubios veiklos ir užkrečiamųjų ligų centro vedėjas Mindaugas Kašinskas DELFI sakė, kad per gruodį iš 363 patikrintų krovinių 61 buvo grąžintas. Grąžinti kroviniai svėrė 196 tonas, juose, pavyzdžiui, buvo 99 tūkst. viščiukų, 10 tūkst. kiaušinių, 85 gyvos kiaulės.

Per sausio mėnesį iš 428 krovinių grąžinti vos 11 krovinių. „Matyti, kad pažeidimų retėjo, tie kuriems buvo surašyti protokolai, vežė mažiau rizikingos produkcijos, o šiuo metu vežama yra gera", – sakė M. Kašinskas.

Be to, jo teigimu, pastebimai sumažėjo iš Lenkijos vežamos paukštienos – smulkieji, keliskart nubausti už netinkamai vežamą produkciją, daugiau sienos kirsti esą nenori. Dar gruodį VMVT vadovas Kazimieras Lukauskas žurnalistams sakė, kad dėl ypač griežtos kontrolės į Lietuvą draudimo laikotarpiu pateko vos 20 proc. viso ankstesnio kiekio lenkiškos paukštienos.

Tuo tarpu Lietuvos Smulkiųjų verslininkų ir prekybininkų asociacijos pirmininkė Zita Sorokienė DELFI sakė, kad smulkieji prekybininkai, dirbantys turguose, labai atsakingai vykdė VMVT ir turgų savininkų nurodymus ir beveik nebevežė lenkiškos paukštienos.

„Mano turima informacija, lenkiška paukštiena turgavietėse yra prekiaujama ypatingai minimaliai. (...) Jie tiesiog prekiavo lietuviška produkcija, aš manyčiau, kad žmonės ją ir pirko, nes jie patys irgi įvertino riziką", – sakė Z. Sorokienė.

Pašnekovės skaičiavimu, į Lietuvą per du draudimo mėnesius smulkieji įvežė vos dešimtadalį ankstesnio lenkiškos paukštienos kiekio. Lenkijoje iš viso buvo aptikti 9 paukščių gripo židiniai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją