"Sunku net nupasakoti, kaip jos atrodė išvirtos, - minkštos, suglebusios, prisigėrusios vandens. Bandžiau virti ir nuskustas, ir su lupenom - tas pats. O skonis nežmoniškas", - pasakojo garbaus amžiaus moteris.

Klaipėdietė prisipažino, kad jai dar nebūtų taip apmaudu, jei būtų pirkusi kokį vieną-kitą kilogramą. Tačiau kadangi savaitgalį prekybos centre "Maxima" vyko akcija - kilogramas bulvių kainavo netoli 80 centų - sūnus iš parduotuvės jai parvežė dešimt kilogramų šių daržovių. Moteris apgailestavo, kad dabar negalės jų valgyti.

Prekybos tinklo "Maxima LT" korporatyvinio marketingo direktorius Giedrius Juozapavičius teigė, kad jokių nusiskundimų dėl bulvių nesulaukė. Pasak jo, akcijos metu buvo pardavinėjamos lietuviškos bulvės.

Papasakojus klaipėdietės istoriją bei nusiuntus bulvių nuotrauką į Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą, specialistai paaiškino, kad bulvės greičiausiai buvo pašalusios. Išvirtos tokios bulvės būna salsvo skonio. Tačiau bulvėmis nusivylusi klaipėdietė tikino, kad jos nebuvo saldžios.

Kaip paaiškino Maisto ir veterinarijos tarnybos vyriausiasis specialistas Francas Kamarovskis, šios daržovės galėjo būti nedaug pašalusios. “Kai išverda – jos neišlaiko savo formos, būna patižusios. Jei bulvės šiek tiek pašąla, po kurio laiko dingsta jų saldumas – daržovės atrodo kietos, gerai skutasi, bet išvirus pasidaro lyg guminė tešla”, - pasakojo F.Kamarovskis.

Anot specialisto, tokios bulvės sveikatai nekenkia, tik yra neskanios. “Tiesiog pašalus krakmolas virsta cukrumi. Juk gaminant degtinę jos specialiai sušaldomos, kad iš krakmolo pasigamintų daugiau cukraus, o iš cukraus – spirito”, - juokavo F.Kamarovskis. Anot jo, norint išsiaiškinti situaciją reikalingas tyrimas, nes bulvės galėjo pašalti ir dėl prekybininkų, ir dėl pirkėjos kaltės.

“Mūsų prekybininkai gudrūs – jei pastebėjo, kad bulvės pašalusios, iškart galėjo paskelbti akciją, kad jas išparduotų. Taip pirkėjai apgaunami. Bet galbūt ir pati pirkėja kur nors sušaldė tas bulves”, - svarstė Maisto ir veterinarijos specialistas.

Kad bulvės galėjo pašalti, neatmetė ir prekybos tinklo “Maxima LT” atstovas G.Juozapavičius. “Teoriškai galėjo taip atsitikti. Ūkininkai pristato bulves į sandėlius, po to jos vežamos į parduotuves. Tačiau, manau, kad tai pavienis atvejis, nes kitaip apie tokias bulves būtų buvęs ne vienas pranešimas. Galbūt čia buvo ir pirkėjos įtaka – juk daržovės galėjo pašalti ir keliaujant iš parduotuvės namo”, - svarstė G.Juozapavičius.

Klaipėdos Maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vedėjos Jūratės Mačiulienės teigimu, pagal kokybės reikalavimus bulvės turi būti sveikos, švarios, nesuvytusios, nepapuvusios, be pašalinio kvapo ir skonio.

“Tačiau skonio ir virimo savybės nėra reglamentuojamos – žmogus pats renkasi, kokios veislės bulves pirkti. Kaip aiškino Augalų apsaugos tarnybos atstovai, lietuviai labiau mėgsta miltingas bulves. Tuo tarpu kaimynai latviai dažniausiai valgo “vandeningas” bulves. Tokios veislės bulvės į Lietuvą ne tik įvežamos iš užsienio, bet ir patys lietuviai pradėjo auginti. Todėl, anot specialistų, kartais gyventojai gali skųstis dėl jiems neįprasto bulvių skonio.

Kaip minėjo Klaipėdos maisto ir veterinarijos tarnybos atstovė J.Mačiulienė, skundų dėl bulvių pastaraisiais metais nėra gauta. Tačiau dėl kitų daržovių ar vaisių sulaukta ne vieno vartotojo nusiskundimo. Tikrinant daržoves ir vaisius, pažeidimų, anot J.Mačiulienės, nustatoma ir prekybos centruose, ir turguose, ir gatvės prekyvietėse. Daugiausiai pažeidimų užfiksuojama dėl įvežtinių vaisių ir daržovių – dažnai jie būna papuvę ar apvytę.