Tikėtina, kad šiais metais ekonomikos augimą skatins į vidaus rinką orientuoti sektoriai, tokie kaip žemės ūkis, statyba bei besiplečianti pramonė, – prognozuoja Ūkio ministerija.

„DnB Nord“ vyresnioji analitikė Jekaterina Rojaka pabrėžia, kad rinkos konjunktūra itin palanki žemės ūkiui. Todėl ir maisto pramonės rezultatai turėtų būti labai geri, šios pramonės šakos įmonės, analitikės teigimu, neturėtų skųstis dėl pelningumo.

Dėl augančių Rytų ir NVS rinkų esą „neblogai turėtų laikytis transporto sektorius“.

Tačiau J. Rojaka atkreipia dėmesį, jog tokie sektoriai kaip chemijos produktų dėl labai išaugusių dujų kainų turėtų pajusti tam tikrą spaudimą.

„Kita vertus, iš praėjusių metų kainų matome, kad gamintojų kainų indeksas augo labai sparčiai. Galima tikėtis, kad jie ir toliau didins galutinių prekių kainas. Tai turės įtakos infliacijai. Be to, galėsime stebėti vidaus vartojimo, o atitinkamai – ir vidaus prekybos, sulėtėjimą, – aiškina J. Rojaka. –

Situacija labai įdomi. Jei anksčiau gyvenome šiltnamio sąlygomis: augo akcijų rinka, finansinė padėtis buvo itin stabili – šiuo metu situacija kiek keičiasi.

Tačiau sunku pasakyti, kokia bus to galutinė įtaka. Kalbant apie vidaus prekybą reikia nepamiršti ir vartotojų lūkesčių, kurie dabar labai kritę. Tai susiję su neaiškia nekilnojamojo turto situacija“.

Ūkio ministras Vytas Navickas teigia, kad šiais metais turėtų sulėtėti statybų sektoriaus augimas, nes norinčių įsigyti naują būstą sumažės. Tačiau Lietuvos banko Finansinio stabilumo skyriaus viršininkas Mindaugas Leika 2008 metais radikalių pokyčių paskolų rinkoje dar nežada.

Anot jo, nors bankų sąlygos išduodant kreditus griežtėja, tačiau žymesnį augimo sulėtėjimą M. Leika žada tik ateinančiais 2009 metais.

„Žinoma, daug kas priklausys nuo įvykių pasaulio finansų rinkose ir nuo to, kaip keisis nekilnojamojo turto kainos. Jei nekilnojamojo turto kainos kris 20–30 proc., tad ir bankai turėtų radikaliai keisti savo kreditavimo politiką“, – aiškina M. Leika.

Ūkio ministras diskusijoje „Lietuvos ūkio būklės apžvalga ir prognozės“ pateikė finansų ministerijos prognozes dėl šiųmetės infliacijos.

Manoma, kad šių metų gruodį vidutinė metinė infliacija bus 6,5 proc. Pernai ji buvo 5,7 proc.

Anot V. Navicko, prie infliacijos didėjimo prisidės augantys darbuotojų atlyginimai. Darbdaviai ir ateinančiais metais dėl darbuotojų stokos bus priversti kelti algas.

Šiais metais didės ir energetinių išteklių kainos.

Anot V. Navicko, anksčiau manyta, kad uždarius Ignalinos atominę elektrinę elektros kainų šuolis sieks 40 proc.

„Tačiau dujų kainos ir dabar gana aukštos. Nepanašu, kad jos turės begalinę tendenciją didėti. Tad iki to laiko, kol bus uždaryta IAE, elektros kainų šuolis bus niveliuotas“, – sako V. Navickas.

Tačiau ūkio ministras tikina, kad priemonių infliacijai reguliuoti esama pakankamai. Viena jų –didinamas konkurencingumas. Pasak ūkio ministro, ši priemonė gali būti taikoma tuose sektoriuose, kur buvo pastebėtas didesnis kainų augimas parėjusiais metais.