Prie praėjusią savaitę Seimo priimtų įstatymo pataisų pateikiamas sąrašas daržovių ir vaisių, kuriems ir turėtų būti taikomas 5 proc. PVM. Į šį sąrašą patenka 35 jų rūšys, tarp kurių yra bulvės, morkos, ridikėliai, pomidorai, agurkai, obuoliai, vyšnios, braškės ir kt. Į sąrašą nepatenka bananai, apelsinai, mandarinai.

Kaip teigiama Prezidentūros pranešime spaudai, V. Adamkus konstatuoja, kad įstatyme įtvirtinta PVM lengvata reiškia, kad vaisių ir daržovių augintojams bus sudarytos palankesnės konkurencinės sąlygos, juos lyginant su kitų sričių prekių gamintojais ir paslaugų tiekėjais.

Tačiau tokiu atveju būtų pažeistas Lietuvos Konstitucijoje įtvirtintas konstitucinis visų asmenų lygiateisiškumo principas.

V. Adamkaus nuomone, PVM lengvatos nepadeda sumažinti prekių ar paslaugų kainų arba jas sumažina tik laikinai. „Mažindami gyventojų pajamų mokestį, o ne ieškodami naujų lengvatų, galime garantuoti realaus gyventojų darbo užmokesčio didėjimą“, – cituojamas prezidentas.

Jis taip pat atkreipia dėmesį, kad į Seimo priimto įstatymo priede patvirtintą daržovių ir vaisių sąrašą neįtraukta dauguma Lietuvoje parduodamų kitų geografinių platumų daržovių ir vaisių. Todėl mokesčio lengvatų nustatymas toms daržovėms ir vaisiams, kurie auginami tik Lietuvoje, gali būti vertinamas kaip kitų valstybių narių prekių mokestinis diskriminavimas.

Europos Sąjungos teisė draudžia bet kokį tiesioginį ar netiesioginį mokestinį kitų valstybių narių prekių diskriminavimą, palyginti su vietinės kilmės produktais. Taip pat ES draudžiama imtis mokestinių priemonių, kurios suteiktų netiesioginį mokestinį pranašumą šalyje gaminamoms prekėms.

Žadėjo pigesnes prekes

DELFI primena, kad šias PVM įstatymo pataisas inicijavo Naujosios sąjungos atstovai, tačiau kitoms politinėms jėgoms atstovaujantys ir pataisoms nepritariantys parlamentarai sumažintą PVM vadina populizmu ir tikina, kad vaisių ir daržovių kainų tai nepakeis.

Lengvatiniam PVM daržovėms ir vaisiams dar pavasarį nepritarė Seimo Biudžeto ir finansų komitetas ir Vyriausybė.

Smulkiųjų verslininkų atstovai tikisi, kad tai padės atpiginti daržoves ir vaisius turguose ir padės jiems konkuruoti su įvežtiniais iš Lenkijos. Prekybininkų atstovai taip pat mano, kad daržovės ir vaisiai parduotuvių lentynose kiek pigs.

Tuo tarpu dar pernai Valstybės kontrolė, atlikusi auditą, nustatė , kad didžiausią naudą dėl sumažinto PVM tarifo gauna ne prekių ar paslaugų vartotojai, bet tokias prekes ir paslaugas teikiančios įmonės.

Panašios nuomonės laikosi ir Lietuvos laisvosios rinkos institutas.

Skaičiuojama, kad priėmus šią pataisą biudžetas per metus nesurinktų daugiau nei 50 mln. Lt.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją