"Gazprom", kuris parduoda dujas dviem Lietuvos įmonėms - "Lietuvos dujoms" ir "Dujotekanai" - tikriausiai pabrangins dujas 4 JAV doleriais už 1000 kubinių metrų. Dabar "Lietuvos dujos" už dujas moka 80 dolerių, "Dujotekana" - 76 dolerius už 1000 kubų, trečiadienį rašo dienraštis "Lietuvos rytas".

Pasak dienraščio, "Gazprom" jau yra informavęs "Lietuvos dujas", kad nuo kitų metų nustatant kainą vėl pradės taikyti formulę, pagal kurią dujų kaina priklausys nuo mazuto kainų. Pastaruoju metu nafta ir mazutas pasaulio rinkose brangsta.

Tokia dujų kainos formulė "Lietuvos dujoms" buvo taikoma 2000-2001 metais, o šiemet ji yra fiksuota. 1999 metais pasirašyta "Lietuvos dujų" ir "Gazprom" šešerių metų dujų tiekimo sutartis numatė, kad dujų kaina visą šį laiką bus siejama su mazuto kaina.

"Lietuvos dujų" Visuomenės informavimo ir tarptautinių ryšių skyriaus viršininkas Rimas Masalskas BNS sakė, kad kol kas su "Gazprom" kalbama tik preliminariai ir kai tik bus konkretūs susitarimai, apie juos bus pranešta.

Rugsėjo mėnesį Turto fondui pateiktuose pirminiuose pasiūlymuose "Gazprom" žadėjo 2-3 metus nedidinti dujų kainos. Tačiau, pasak dienraščio, Vyriausybei ir "Gazprom" nesuderinus pozicijų kai kurie ekspertai prognozavo, kad rusai pradės spausti Vyriausybę, pradėdami didinti dujų kainas.

"Gazprom" atstovaujantis "Dujotekanos" vadovas Rimandas Stonys dienraščiui teigė, kad mazuto ir dujų kainos tarptautinėse rinkose yra neadekvačios, ir Lietuva dujas gauna su didele nuolaida. Pagal dabartines dujų kainas 1000 kubų dujų turėtų kainuoti 115 JAV dolerių.

Ūkio viceministras ir Lietuvos derybų su "Gazprom" grupės vadovas Nerijus Eidukevičius mano, kad pirmąjį kitų metų pusmetį dujų kainos turėtų išlikti tokios pat kaip dabar, kad aplinka nepasikeistų iki pagrindinių privatizavimo sprendimų priėmimo.

Jei Vyriausybei pavyks susiderėti su "Gazprom", sandorį numatoma baigti kitų metų pavasarį.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją