Pernai sausį-rugsėjį laivų statykla patyrė 2,537 mln. litų nuostolių, jos apyvarta buvo 66,8 mln. litų. 2001-aisiais nuostolius lėmė pagal naujus normatyvus apskaičiuotas ilgalaikio turto (pastatų) nusidėvėjimas.

Baltijos laivų statyklos vadovo Viktoro Stulpino teigimu, šiemet įmonė turėjo pakankamai užsakymų, tačiau dėl JAV dolerio kurso svyravimo įmonė neteko dalies pajamų.

"Nors šiuo metu užsakovai iš esmės atsiskaito eurais, tačiau per šiuos metus bendrovė dėl dolerio kurso svyravimo bus praradusi apie 1 mln. litų pajamų", - BNS sakė V.Stulpinas.

Baltijos laivų statykla dabar nebestato laivų, o gamina tik jų antstatus ir blokus. Beveik visos laivų dalys iš Baltijos laivų statyklos išvežamos į Daniją, kur surenkami laivai. Šiek tiek produkcijos dar eksportuojama į Suomiją bei Vokietiją.

Tačiau nuo kitų metų Klaipėdos bendrovė tikisi pradėti statyti laivus. "Šiuo metu dėl to gana aktyviai deramės su viena laivų savininkų kompanija ir tikiuosi, kad derybos baigsis sėkmingai", - sakė V.Stulpinas.

Jo teigimu, šiuo metu laivų statybos pramonė išgyvena ne pačius geriausius laikus - laivų gamintojų pasiūla yra labai didelė, o laivų paklausa maža.

Šiuo metu Baltijos laivų statykla baigia statyti naują dažymo ir valymo cechą. Bendrovės šių metų investicijos į gamybos modernizavimą sieks apie 7 mln. litų.

2002 metais Baltijos laivų statykla planuoja pasiekti 84 mln. litų apyvartą, tačiau ketvirtąjį ketvirtį pasikeitus gamybos programai, šiemet pagal Lietuvos apskaitos standartus pelno uždirbti neplanuojama.

2001 metais pagal Lietuvos apskaitos standartus buvo patirta 1,2 mln. litų nuostolių. Juos lėmė ilgalaikio turto (pastatų) nusidėvėjimo skaičiavimas pagal naujus normatyvus, kad būtų suvienodinta "Odense Staalskibsvaerft" bei Klaipėdos įmonės apskaita. Vien dėl to buvo patirta apie 10,5 mln. litų nuostolių. Klaipėdos įmonės apyvarta, pasikeitus darbų pobūdžiui, pernai buvo 90 mln. litų - 17,3 proc. mažesnė nei 2000-aisiais.

Baltijos laivų statyklos įstatinis kapitalas - 69,182 mln. litų. "Odense Staalskibsvaerft" valdo 96,45 proc. bendrovės akcijų. Įmonėje dirba 1,4 tūkst. žmonių.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją