Tai BNS pirmadienį pranešė AT kanceliarijos darbuotojai. "Mes tikėjomės, kad AT smulkiai išnagrinės šią bylą ir tai bus dar vienas teisinis precedentas smulkiųjų akcininkų teisių gynimui", - BNS sakė "Finastos" finansų makleris Algimantas Variakojis.

Pasak jo, AT sprendimo motyvai paaiškės gavus teismo nutartį, tačiau jei bus nurodyta, jog skundas atmestas tik dėl to, kad bendrovė jau nebeegzistuoja, tai taip pat būtų geras sprendimas.

Šių metų kovą Klaipėdos apygardos teismas atmetė "Finastos" skundą dėl "Lisco" reorganizavimo teisėtumo ir paliko galioti ankstesnę apylinkės teismo nutartį. Teismo sprendimu ieškinyje nurodomi pažeidimai buvo formalūs, neturintys didelės įtakos bendrovės reorganizavimui.

"Finasta", kuri buvo didžiausia smulki "Lisco" akcininkė, ginčijo laivininkystės bendrovės pertvarkymą į dvi įmones - keltų bendrovę LBS ir trampinių laivų bendrovę "Lietuvos jūrų laivininkystė" (LJL) - kaip nenaudingą smulkiesiems "Lisco" akcininkams.

A.Variakojo teigimu, "Finasta" ginčijo "Lisco" reorganizavimą, nes jo projektas nebuvo išsamus, be to, buvo pavėluota sušaukti akcininkų susirinkimą, tačiau tiek apylinkės, tiek apygardos teismai nutartyse teigė, kad šie pažeidimai nesvarbūs, nes pagrindiniam akcininkui priklausė daugiau kaip 80 proc. balsų ir dėl to niekas nebūtų pasikeitę.

Nepaisant to, A.Variakojo teigimu, tikimasi, kad į "Finastą" ir jos klientus po šio teismo proceso bus kreipiama daugiau dėmesio ir kitose bendrovėse.

"Lisco" buvo reorganizuota po to, kai 76,36 proc. bendrovės akcijų praėjusių metų birželį įsigijo Danijos laivybos bendrovė "DFDS Tor Line".

Šių metų spalį "Finasta" kartu su susijusiais asmenimis bendrovei "DFDS Tor Line" už 7,326 mln. litų pardavė 5,26 proc. LBS akcijų. Už akciją "DFDS Tor Line" mokėjo 0,43 lito.

Tuo tarpu valstybei Danijos bendrovė už LBS akcijas, ekspertų vertinimu, realiai sumokėjo tik po 0,73-0,77 lito už akciją ir buvo atleista nuo prievolės skelbti oficialųjį pasiūlymą supirkti likusias LBS akcijas.

Reorganizavus "Lisco", Danijos bendrovei atiteko 76,36 proc. LBS, o valstybei - 73,24 proc. LJL akcijų. Pastarosios bendrovės 66 proc. akcijų planuojama privatizuoti kitais metais.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją