Britams itin apmaudu dėl to, kad nosį JK nušluostė amžinoji konkurentė Prancūzija, pakilusi į penktąją vietą turtingiausių pasaulio ekonomikų sąrašuose.

Manoma, kad viena iš priežasčių, dėl kurių JK patyrė nuopuolį, yra smarkiai euro atžvilgiu nukritęs svaro kursas. Per pastaruosius šešis mėnesius svaro kursas nukrito iki 1,32 euro, nors 2006-aisiais jo kursas siekė 1,47 euro. Dėl šio kritimo JK ekonomika, kuri buvo 6,7 procento didesnė už Prancūzijos, staiga tapo 4 procentais mažesnė.

Prancūzija prisijungė prie sąrašo lyderių – JAV, Japonijos, Vokietijos ir Kinijos, kurios paskutinį praėjusių metų ketvirtį parodė geresnius už JK rezultatus.

Finansų analitikai prognozuoja, kad šiemet Prancūzija nebeleis JK atkovoti savo pozicijų, nes bendras šios šalies vidaus produktas 2008-aisiais turėtų pakilti dviem procentais. Tuo tarpu JK prognozuojamas tik 1,9 procento augimas.

Nors manoma, kad naujieji skaičiai iškart nepaveiks pragyvenimo lygio JK, vėliau tikimąsi kur kas liūdnesnių padarinių.

Opozicija dėl susiklosčiusios situacijos kaltina premjerą Gordoną Browną, kuris esą neturi reikiamos kompetencijos spręsti svarbių ekonomikos klausimų ir todėl privedė JK prie bedugnės krašto.