Prie priimtų įstatymo pataisų pateikiamas sąrašas daržovių ir vaisių, kuriems ir bus taikomas 5 proc. PVM. Į šį sąrašą patenka 35 jų rūšys, tarp kurių yra bulvės, morkos, ridikėliai, pomidorai, agurkai, obuoliai, vyšnios, braškės ir kt. Į šį sąrašą nepatenka, pavyzdžiui, bananai, apelsinai, mandarinai.

Už šias pataisas balsavo 56 iš 108 posėdyje dalyvavusių Seimo narių. Tarp balsavusiųjų „už" buvo ir 10 Seimo Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijos narių. Šis jų veiksmas prieštarauja socialdemokratų premjero Gedimino Kirkilo vadovaujamos Vyriausybės pozicijai.

Lengvatiniam PVM daržovėms ir vaisiams dar pavasarį nepritarė Seimo Biudžeto ir finansų komitetas ir Vyriausybė.

Turguje ir parduotuvėse žadamas pigimas

Lietuvos smulkiųjų verslininkų ir prekybininkų asociacijos pirmininkė Zita Sorokienė DELFI džiaugėsi dėl šio Seimo sprendimo ir tvirtino, kad lengvatinis PVM palengvins gyvenimą smulkiesiems ūkininkams, savo užaugintas prekes parduodantiems turguje.

„Taip atsiras didesnė galimybė parduoti lietuviškas prekes, aš manyčiau, kad lietuviškos daržovės ir vaisiai turgavietėse atpigs", - sakė pašnekovė.

Anot asociacijos pirmininkės, lietuviškos daržovės šiuo metu turguje yra brangesnės už lenkiškas, tačiau vis tiek jų nuperkama nemažai.

Lietuvos prekybos įmonių asociacijos vykdantysis direktorius Valdas Sutkus DELFI taip pat sakė, kad sumažinus PVM tarifą, vaisiai ir daržovės parduotuvėse turėtų pigti.

„Be abejo, kaina sumažėtų. Sunku dabar pasakyti, kiek sumažėtų, bet konkurencija tarp prekybininkų yra didelė, taigi kainų kritimas būtų", - tvirtino jis.

Anot V. Sutkaus, nuolat kalbama, jog Lenkijoje maisto prekės yra pigesnės, tačiau pamirštama, kad ten maistui taikomas 0-7 proc. PVM tarifas ir lemiantis mažesnę kainą.

Valstybės kontrolė: lengvatos – nauda pardavėjui

Dar pernai Valstybės kontrolė, atlikusi auditą, nustatė , kad didžiausią naudą dėl sumažinto PVM tarifo gauna ne prekių ar paslaugų vartotojai, bet tokias prekes ir paslaugas teikiančios įmonės.

„Lengvatinio PVM tarifo taikymas nėra efektyviausia priemonė prekių ir paslaugų kainoms mažinti, pasiūlai ir paklausai didinti. Šie tikslai galėjo būti pasiekti ir kitomis priemonėmis, pavyzdžiui, mažinant bendrą PVM tarifą, didinant realias gyventojų pajamas ar kitais būdais", - tąkart pranešime spaudai cituota valstybės kontrolierė Rasa Budbergytė.

Lengvatos prekių nepigino

Seimo Liberalų ir centro sąjungos frakcijos seniūno pavaduotojas Raimundas Palaitis posėdyje tvirtino, kad PVM sumažinimas daržovių neatpigins.

„Balsavome už Fiskalinės drausmės įstatymą, bet ir toliau kepame įvairiausias lengvatas. Ši lengvata palies ne tik Lietuvos, bet ir Olandijos, Lenkijos daržovių augintojus, - dėstė jis. - Kas gaus iš to naudą, ar tikrai žmogus parduotuvėje nusipirks daržovių pigiau? Mes įvedėme lengvatą koncertams, bet ar atpigo koncertai, mes turime akivaizdžius pavyzdžius, kad visą naudą pasiėmė organizatoriai, šiuo atveju pasiims prekybininkai".

Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos narys Kęstutis Glaveckas atkreipė parlamentarų dėmesį, kad žemės ūkyje yra ir kiti gamintojai, kurie po šių pataisų priėmimo turės dirbti kitomis sąlygomis ir taip bus pažeidžiamos jų teisės.

„Galų gale vartotojas nepajustų šio PVM sumažėjimo, nes prekybiniai tinklai, akivaizdu, paimtų kainos sumažėjimą sau kaip papildomą pelną", - tvirtino parlamentaras.

Seimo Tėvynės sąjungos frakcijos seniūno pavaduotojas Jurgis Razma taip pat nuogąstavo, kad PVM sumažėjusią dalį pasiims prekybininkai.

„Ši pataisa yra konkreti priešrinkiminio populizmo apraiškų iliustracija", - sakė jis.

Seimo „Tvarkos ir teisingumo" frakcijos narys Jonas Ramonas tvirtino, kad Lietuva yra kone vienintelė valstybė Europoje, kur PVM žemės ūkio produkcijai yra didžiausi.

„Būtina ir reikia ne lengvatas teikti, bet padaryti lietuvos žemdirbius lygiaverčiais konkurencinėje kovoje, tuo pačiu, kad ir vartotojai valgytų pigesnius maisto produktus", - sakė jis.

Skaičiuojama, kad priėmus šią pataisą biudžetas per metus nesurinktų daugiau nei 50 mln. Lt.

LLRI: PVM lengvatos norimo efekto neduos

Lietuvos laisvosios rinkos institutas (LLRI) teigia, kad PVM sumažinimas norimo efekto neduos. Anot instituto, tikėtina, kad didžiausią naudą gaus prekybininkai, o ne eiliniai pirkėjai. Be to, mokesčių lengvatos suteikia ne vienodas sąlygas gamintojams, o tai kuria „neproduktyvią bei pavojingą valdžios ir verslo sąveiką”.

„Seimo patvirtintos PVM lengvatos daržovėms ir vaisiams yra simptomatiškas valdžios kišimasis jau netgi į gyventojo lėkštę – esą tai paskatins vaisių ir daržovių vartojimą. Apie tai, kad PVM lengvatos nepasiekia savo tikslo, rašė ir Lietuvos laisvosios rinkos institutas, ir Valstybės kontrolė. Bet, pasirodo, sprendimų priėmėjai yra išsiugdę imunitetą racionaliems ekonominiams argumentams. Anaiptol, nuspręsta vadovautis priešrinkimine „Tam davė...“ logika, kad vėliau būtų galima rinkėjams priminti, kad jais ir jų morkomis yra rūpinamasi”, - teigia Žilvinas Šilėnas, LLRI vyresnysis ekspertas.

„Labiau tikėtina, kad kainos išliks tos pačios arba sumažės tik šiek tiek, o didžiausią naudą gaus prekybininkai. Prekybininkų nauda nėra savaiminė blogybė, tačiau šiuo atveju kritikuotina tai, kad ji bus pasiekta valstybės įsikišimo ir rinkos iškraipymo vienus maisto produktus išskiriant iš kitų”, - sako Ž.Šilėnas.

Šiuo metu lengvatinis 5 proc. PVM tarifas taikomas keleivių vežimui, knygų leidybai, vaistams, ekologiškiems maisto produktams, šviežiai atšaldytai mėsai, naminių paukščių mėsai, gyvoms, šviežioms ir atšaldytoms žuvims, visų rūšių meno ir kultūros bei sporto renginių bilietams.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją