Palyginti su 2006 m. gruodžio mėn., ekonominių vertinimų rodiklis sumažėjo 2 procentiniais punktais. Statybos pasitikėjimo rodiklis sumažėjo 2, prekybos – 12, paslaugų sektoriaus – 4 ir vartotojų 8 – procentiniais punktais. Pramonės pasitikėjimo rodiklis padidėjo 3 procentiniais punktais.

2007 m. gruodžio mėn. pramonės įmonių apklausos rezultatai parodė, kad tiek gaminamos produkcijos paklausa, tiek produkcijos gamybos apimtis ir toliau didėjo, tik lėčiau nei per praėjusius mėnesius. Artimiausiais mėnesiais pramonės įmonių vadovai prognozuoja gamybos augimą lėtėsiant, ypač mašinų ir įrangos, statybinių medžiagų bei gumos ir plastmasės gamybos įmonėse. Prognozuojamas ir šioks toks darbuotojų skaičiaus mažėjimas. Panašios tendencijos vyravo ir 2006 m. tuo pačiu laikotarpiu.

Statybos įmonių vadovų teigimu, 2007 m. gruodžio mėn. darbų apimtis ir toliau didėjo, tik lėčiau negu pastaraisiais mėnesiais: 32 procentai įmonių teigė, jog jų darbų apimtis didėjo, ir 12 procentų – jog mažėjo. Dauguma (84 proc.) statybos įmonių gruodžio mėn. teigė, kad užsakymų statybos darbams gauna pakankamai.

Daugumos įmonių vadovų teigimu, ir toliau svarbiausi statybos veiklą ribojantys veiksniai išlieka kvalifikuotos darbo jėgos trūkumas (nurodė 46 proc. įmonių) ir nepalankios oro sąlygos (28 proc.).Tačiau 23 procentai įmonių teigė, kad jų veiklai netrukdo niekas.

Gruodžio mėn. mažmeninės prekybos įmonių apklausos rezultatai parodė, kad prekių apyvarta didėjo, tačiau šiek tiek lėčiau nei per praėjusius mėnesius. Apyvarta augo beveik visuose didžiuosiuose prekybos tinkluose ir 40 procentų visų kitų prekybos įmonių. Gruodžio mėn. nebe taip sparčiai kaip ankstesniais mėnesiais gerėjo ir įmonių ekonominė būklė. Tačiau savo įmonės ekonominę būklę gruodžio mėn., kaip ir lapkričio, gerai vertino 59 procentai įmonių vadovų, blogai – tik 1 procentas.

2007 m. gruodžio mėn. paslaugų sektoriaus apklausos rezultatai parodė, kad įmonių teikiamų paslaugų paklausos augimo tempai ir toliau lėtėjo: gruodžio mėn. 15 procentų apklaustųjų nurodė, kad paklausa jų įmonėse padidėjo, lapkričio mėn. tokių buvo 21, spalio – 23 procentai. Per pastaruosius mėnesius lėčiau augo ir darbuotojų skaičius: gruodžio mėn. 24 procentai įmonių vadovų teigė, kad darbuotojų skaičius padidėjo, lapkričio mėn. – 31 procentas. Tačiau gruodžio mėn., palyginti su lapkričio, daugiau apklaustųjų savo įmonės ekonominę būklę įvertino gerai – atitinkamai 63 ir 59 procentai įmonių vadovų.

Įmonių vadovų teigimu, paslaugų sektoriaus įmonių veiklą, kaip ir ankstesniais mėnesiais, labiausiai riboja darbo jėgos stoka (33 proc. įmonių), finansiniai sunkumai (13 proc.) ir nepakankama paklausa (16 proc.). Tačiau net 41 procentas apklaustųjų teigė, kad jų įmonės veiklos neriboja niekas.

Ekonominių vertinimų rodiklis yra penkių sudėtinių dalių – vartotojų, pramonės, statybos, prekybos ir paslaugų sektoriaus pasitikėjimo rodiklių aritmetinis svertinis vidurkis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją