Grasina nebevežti šiukšlių

Šiuo metu Žirmūnuose 50 kv. metrų bute gyvenanti Laima vien už šiukšlių išvežimą kas mėnesį moka apie 20 litų. Tačiau Vilniaus miesto savivaldybė, liepą nustačiusi didesnius tarifus už atliekų išvežimą, vėl svarsto didinti mokesčio „lubas“. Anot Vilniaus vicemero Arūno Štaro, vadovaujančio atliekų tvarkymo klausimus sprendžiančiai darbo grupei, tarifas gali šoktelėti ir 30 proc. Tai reiškia, kad Laima už šiukšlių išvežimą mokėtų jau beveik 30 litų per mėnesį.

A.Štaras tikino, kad komunalines atliekas išgabenančios bendrovės spaudžia savivaldybę didinti tarifą, nes esą dabar surenkamo mokesčio nepakanka net kuro sąnaudoms padengti. Uždarius perpildytą Kariotiškių sąvartyną atliekos gabenamos į modernų, esantį Kazokiškėse –17 km toliau. Vežėjai sunaudoja 30 proc. daugiau kuro ir prašo tiek pat padidinti gyventojams nustatytą maksimalų šiukšlių išvežimo tarifą.

„Mes išgirdome vežėjų pageidavimą įkainius padidinti 30 proc. Atėjo su grėsmingais reikalavimais, kad antraip užvers Vilnių šiukšlėmis, jų neveš. Televizijos žurnalistams jie sakė, kad nori 50 proc. didesnių tarifų. Matyt, jie gąsdina vis didesniais mokesčiais. Tačiau tiems gąsdinimams yra pagrindo“, – tvirtino A.Štaras.

Modernumas brangiai kainuoja

Neoficialiais duomenimis, jau vasarį keisis Kazokiškių sąvartyno „vartų“ mokestis. Kariotiškėse atvežama šiukšlių tona vežėjams kainuodavo per 16 litų. Už tą patį mokestį dabar šiukšles priima ir Kazokiškių sąvartynas, tačiau jį administruojančios bendrovės VAATC valdyba svarsto įkainį kelti net iki 59 litų. Dėl to vežėjai norėtų dukart padidinti šiukšlių išvežimo įkainius Vilniaus gyventojams.

Bendrovės VAATC direktorius Gintaras Čukauskas paaiškino, kad „vartų“ mokestis neišvengiamai didės, nes už Kariotiškių modernesnis sąvartynas reikalauja brangesnės priežiūros. Vienos sekcijos atidarymas kainavo 27 mln. litų, kuriuos bendrovė privalės sumokėti per dešimtmetį. Padidintas „vartų“ mokestis padės surinkti lėšų šiai paskolai grąžinti.

G.Čukauskas pabrėžė, kad iki 2026 m. sekcija bus užpildyta. Galbūt teks įrengti dar dvi tris šiukšlių saugyklas, jei atliekos nebus deginamos. Už sekcijas taip pat teks pakloti ne vieną dešimtį milijonų litų. Be to, ateityje teks rūpintis nepigiu Kazokiškių sąvartyno uždarymu. O kur dar nuolat atliekami gruntinių vandenų taršos ir sąvartyno išskiriamų dujų tyrimai, sąvartyno eksploatacija. Esą nepadidintus „vartų“ mokesčio visų išlaidų padengti nepavyktų.

Per 50 proc. bendrovės VAATC akcijų priklauso Vilniaus miesto savivaldybei, todėl galutinį „vartų“ mokestį nustatys miesto valdžia. Savivaldybės administracijos direktorius Gintautas Paluckas pareiškė, kad su 59 litų „vartų“ mokesčiu niekas nesitaikys.

„Arba ieškosime būdų, kaip mažinti sąvartyno sąnaudas, arba dotuosime Kazokiškių veiklą. Antra vertus, „vartų“ mokestis sudaro nedidelę dalį gyventojams tenkančios kainos už šiukšlių išvežimą, todėl kainų kilimas negali būti didelis. Be to, vežėjai su savivaldybe pasirašę sutartis, kuriuose nurodyti maksimalūs tarifai už šiukšlių išvežimą. Vežėjai jų viršyti negali“, – gyventojus guodė G.Paluckas.

Didesnių kainų neišvengsime

Maksimalus tarifas gali būti keičiamas kartą per metus. Jį patvirtina Vilniaus miesto taryba. Pastarąjį kartą tarifas keistas 2007 m. liepą. Šiuo metu galioja miesto tarybos nustatytas maksimalus 23 litų už šiukšlių toną tarifas.

Nepaisydamos valdžios atsikalbinėjimų 7 komunalines atliekas išvežančios bendrovės už šiukšlių vežimą į toliau esantį sąvartyną prašo tarifą didinti 2–4 litais. Bendrovės „VSA Vilnius“ generalinis direktorius Deimantas Šalna tikino, kad triskart šoktelėjus „vartų“ mokesčiui ir tų poros litų nepakaks. Tarifą tektų didinti iki 50 proc.

A.Štaro vadovaujama savivaldybės darbo grupė, sudaryta spalį, turėjo iki Naujųjų metų pateikti siūlymus, kaip tvarkyti mieste komunalines atliekas ir išspręsti mokesčio už šiukšlių išvežimą klausimą. Išvadas darbo grupė žada pateikti per sausį. Tarybai klausimas teoriškai turėtų būti perduotas svarstyti pavasarį, tačiau A.Štaras atkreipė dėmesį, kad spaudžiant vežėjams tarifas gali būti padidintas ir per ateinančius du mėnesius. Kitaip tariant, vilniečiams šiukšlių išvežimas turėtų brangti jau vasarį.

„Vilniaus dienoje“ taip pat skaitykite:

„Žalgirį“ išgelbėjo estai

Ekonomikos stabilumo laukė išbandymas

Neries vanduo traukia automobilius