Vasarą „DFDS Lisco“ keltais į Vokietiją plaukia 80-90 proc.vokiečių, žiemą – tik 10-15 proc., o keleivių daugumą sudaro lietuviai ir latviai, daugiausiai krovininių automobilių vairuotojai.

Pastarieji iš vakaro parduotuvėje perka pigiausią alkoholį (puslitrinis degtinės butelis kainuoja 16 litų), o rytą – atsigaivinimui mineralinį vandenį.

Kelto parduotuvė per dieną dirba tik keturias valandas. Jai užsidarius duris atveria baras. Taip išvengiama prekybinės konkurencijos.

„Lisco Glorija“ kelto nedidelėje parduotuvėlėje – per 200 rūšių alkoholinių gėrimų ir tiek pat rūšių kvepalų. Čia dar parduodama užsienietiškų saldumynų, gaiviųjų gėrimų.

Kvepalai iš Švedijos

Pasak kelto pardavėjos Natalijos Gudelienės, lietuviai mielai perka žinomų firmų kvepalus, kurie yra kur kas pigesni nei Klaipėdos parduotuvėse. Be to, šiuo metu prekiaujama parfumerija gauta tiesiai iš Švedijos. Jos kokybė yra neabejotina, o tai lietuviui pirkėjui tampa vis svarbesniu kriterijumi.

Jei „Chanel Nr.5“ arba“Coco Chanel“ 50ml. kvepalų Klaipėdos „Sarmoje“ kainuoja 269 litus, tai „Lisco Glorija“ kelte – 145 litus.

Svarbu ir tai, jog niekur neskubantys laivo keleiviai turi pakankamai laiko susipažinti su parfumerijos naujovėmis, jas išmėginti ir gauti labai profesionalių pardavėjos N.Gudelienės patarimų.

Vokietijoje pigiau

Vokiečiai ir skandinavai, anot pardavėjos, yra pamėgę lietuviškus alkoholinius gėrimus – „Trejos devynerios“, „Žalios devynerios“, „Lietuvišką degtinę“, „Prezident“, midų“Suktinis“. Lietuviškų prekių kainos jiems yra priimtinos. Iš užsienietiškų gėrimų traukia armėniškas dešimties metų konjakas „Ararat“. Jis kol kas mažai žinomas civilizuotuose Vakaruose. Garsių firmų vakarietiškas viskis, degtinė ar likeris Vokietijoje yra kur kas pigesni, ypač kai vyksta akcijos. Kelto turistus, kurie nelygina kainų, traukia labiau prabangūs žinomi gėrimai ir jų suvenyrinės pakuotės.

Pavyzdžiui, išvaizdus viskio butelis „Blue Label“ laive kainuoja 640 litų, o Klaipėdos „Akropolyje“- dešimčia litų brangiau.

Vokietijos ne pačiame pigiausiame „Famila“ tinkle 0,7 litro „Balleys“ likeris kainuoja 44,30 lito (12,99 euro). Toks pats butelis „Akropolyje“ kainuoja 54,99 lito, o kelto parduotuvėje- 59 litus.

200 gramų “After eight“ šokolado pakuotė Vokietijoje kainuoja 6,10 litus (1,79euro), Klaipėdos „Akropolyje“ - 7,49 litų, o laive- 8 litus.

Alkoholį, vokišką ar šveicarišką šokoladą, vaikų mėgstamus guminukus patartina pirkti tik Vokietijoje. Tačiau, jei to nepavyksta padaryti, kelto parduotuvė yra neblogas išsigelbėjimas norint namiškius pradžiuginti užsienietiškomis lauktuvėmis. Juolab dabar „DFDS Lisco“ laivų parduotuvėse vyksta kalėdinė akcija, kurios metu yra nuolaidos vakarietiškiems saldumynams.