„Žmonės mielai patiki prekeivių pažadais, kad atgaus trečdalį kompiuterio kainos, o po to nemaloniai nustemba, jei jiems grįžta kur kas mažesnė dalis patirtų išlaidų. Tačiau tai nėra kompensacija už kompiuterį, o lengvata sumokėtam pajamų mokesčiui, įsigijus kompiuterį“, - pabrėžia Almantas Bakutis, Vilniaus AVMI Vilniaus skyriaus vedėjas.

Vilniaus AVMI primena, kad pajamų mokesčio lengvata, įsigijus kompiuterį, gali pasinaudoti tik asmenys, tais metais gavę apmokestinamųjų pajamų, t.y. pajamų iš darbo santykių, individualios veiklos ir pan. Gyventojo pajamos yra apmokestinamos 27 arba 15 proc. pajamų mokesčio tarifu, rašoma inspekcijos pranešime.

Lengvatos, už įsigytą kompiuterį, dydis priklauso nuo tarifo, kuriuo apmokestinamos gyventojo pajamos ir tų pajamų dydžio. Tarkime, gyventojas, kurio mėnesio atlyginimas, neatskaičius mokesčių, yra 1000 Lt ir šios pajamos apmokestinamos 27 proc. tarifu, šiemet pirko kompiuterį už 3900 Lt. Tokiu atveju, įvertinus jo sumokėtą pajamų mokestį, gyventojui sugrįš 551 Lt.

Jei gyventojo pajamos yra apmokestinamos 15 proc. tarifu, jam įsigijus kompiuterį už tą pačią kainą, bus grąžinti 306 Lt. Tiksli permokos grąžinimo suma paaiškės užpildžius metinę pajamų mokesčio deklaraciją iki 2008 m. gegužės 2 d.

Vilniaus AVMI informuoja, kad pagrindiniai (sisteminis blokas, monitorius, klaviatūra, pelė) ir papildomi kompiuterio elementai (spausdintuvas, skaitytuvas (skeneris), internetinė vaizdo kamera, garso kolonėlės, ausinės, mikrofonas) nebūtinai turi būti įsigyjami tuo pačiu metu iš vieno pardavėjo. Išimtis taikoma tik programinei įrangai (Microsoft Windows, Mac OS, Linux ir pan.) – ji turi būti įdiegta į sisteminį bloką. Gyventojas gali kompiuterio dalis pirkti iš skirtingų pardavėjų ir nebūtinai tais pačiais kalendoriniais metais. Tačiau jis privalo informuoti pardavėją (paslaugų teikėją), pateikdamas prašymą apie savo ketinimą pasinaudoti mokestine lengvata.

Maksimali kompiuterio kaina, kuriai taikoma mokestinė lengvata, yra 4000 Lt.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją