Palangiškiai šiemet svarbiausioms žiemos šventėms pradėjo ruoštis labai anksti. Jau nuo spalio netilo norinčiųjų šventėms rezervuoti viešbučius ir kavines skambučiai. „Liko tik pavienės vietos“, - „Klaipėdai“ sakė Palangos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentas ir Šventojoje įsikūrusio restorano „Paršelio rojus“ direktorius Gintautas Rekašius.

Šiame pajūrio kurorte Kalėdas ir Naujuosius metus panoro sutikti ir užsieniečiai.

„Sulaukėme amerikiečių susidomėjimo, o kaliningradiečiai atvyks net keliais autobusais. Didžiosios kavinės ir naktiniai klubai kviesis įvairias muzikos žvaigždes. Žodžiu, gyvenimas turėtų virti lyg karštą vasaros savaitgalį“, - džiaugėsi verslininkas.

Tą patį patvirtino ir viešbučių bei restoranų tinklo „Feliksas“ direktorius Edmundas Sakalauskas. „Naujųjų metų dieną kaina viešbutyje šokteli dvigubai. Vienai parai net nebenuomojame. Norime, kad žmonės po švenčių ilsėtųsi dar mažiausiai dvi tris dienas“, - teigė pašnekovas.

Liko tik apartamentai

Nidos turizmo ir informacijos centro specialistai teigė, kad norinčių sutikti Naujuosius Neringoje daugiau, nei galinčių juos priimti. Populiariausi privatūs butai ir kotedžai jau seniai užsakyti, todėl negalintiems užsimokėti už nakvynę viešbutyje pasiūlyti nėra ko.

Iš keturiolikos veikiančių Nidos viešbučių keturi nebeturi vietų, o kituose dar likę tik brangiausi kambariai.

Naujametinės nakties kaina viešbučiuose ir privačiuose butuose siekia vasaros piką. Nuolaidos galima tikėtis tik tada, jei apsistoji dviem ar daugiau naktų.

Dviviečio kambario kaina naujametinę naktį Neringoje svyruoja nuo 200 iki 300 litų, apartamento – nuo 400 iki 500 litų, liuksų – iki 600 litų.

„Nidos smiltės“ viešbučio direktorė Algima Noreikienė sakė, jog lietuviai pripratę laukti iki paskutinės minutės, o tada pyksta, kai nebegali užsisakyti to, ko nori. Minėtas viešbutis siūlo ne tik nakvynę, bet ir šventinę vakarienę su programa už 100 litų asmeniui, tačiau antplūdžio dar nepajuto. Kur kas didesnes šventinės vakarienės kainas siūlo viešbučiai „Nidus“ (250 Lt) ir „Ąžuolynas“ Juodkrantėje (230-250 Lt), taip pat dar turintys laisvų vietų.

Sunkiausiai nakvynę Nidoje susirasti didesnėms 15-20 grupėms, ypač jei kišenė neleidžia mokėti apartamentų kainos.

Bilietas į diskoteką – 100 Lt

Nenorintys per Naujuosius sėdėti užstalėje, turės ką veikti Nidos gatvėse. Šiemet ypatingą Naujųjų sutikimą Nidos prieplaukoje organizuoja vilnietis Arnas Repečka. Jis siūlo muzikinį karnavalą su vienu geriausių šalies didžėjumi Manfredu iš „Metal on Metal“. Jis po vidurnakčio siūlo „Ugnies šou“ ir pašėlusias linksmybes iki paryčių, kurių metu bus bandoma parodijuoti garsias žvaigždes. Įėjimas vienam asmeniui, jei bilietą pirksi iki gruodžio 15 dienos, – 100 litų, vėluojantiems rezervuoti kaina pakils dvigubai. Iš 500 vietų pusė jau yra užsakytos.

Linksmybės savivaldybės aikštėje ir „Agilos“ centre nekainuos nieko. Gyvą grojimą ir muzikinę kultūrą „Agilos“ salėje žada muzikinės grupės “Saulės kliošas“ nariai, atliksiantys garsios dainininkės Norah Jones dainas, tinkančias ir jaunam, ir solidesniam svečiui.

Vėliau toji pati grupė gros savivaldybės aikštėje, kurią vidurnaktį nutvieks fejerverkas. Po jo metukų gimtadienio šventę minės Nidoje veikianti radijo stotis „Neringa FM“, žadanti įspūdingą naktinę diskoteką lauke.

Norintiems visiškos ramybės senuosius metus palydėti siūlo naujoji Nidos katalikų bažnyčia bei senoji Nidos evangelikų liuteronų bažnyčia, duris svečiams atversianti vidurnaktį.

Pagirioms Nidos centre bus verdama žuvienė, o Nidos viešbučiuose „Palvė“, „Nidos smiltė“, „Nidus“ - kopūstienė su karštomis bulvėmis.

Pirtis užsakė dar vasarą

Pajūryje gyvenantys žmonės per šventes egzotikos ieško kaimo turizmo sodybose, pirtyse.

„Jau nebeįmanoma aplink Klaipėdą rasti laisvų vietų. Prieš mėnesį važinėjome po Dituvos pirtis. Kai pasakėme, kad norime išsinuomoti didžiosioms šventėms, šeimininkai net pradėjo iš mūsų juoktis“, - pasakojo klaipėdiečiai.

Naudodamiesi esama situacija pirčių savininkai kainas pakėlė kelis kartus. „Už pirties, esančios netoli Priekulės, nuomą parai mokėdavome tris šimtus litų, o Naujųjų metų išvakares už ją paprašė tūkstančio dviejų šimtų litų“, - piktinosi vietos šventėms dar neradę žmonės.

Keliaus į Margaritos salą

Gerai suskaičiavę, kiek Naujųjų sutiktuvės atsieitų mūsų kurortuose ar kaimo turizmo sodybose, kai kurie lietuviai šventėms renkasi poilsį šiltuose kraštuose.

„Lyginant su praėjusiais metais, keliaujančiųjų kalėdiniu laikotarpiu padaugėjo aštuonis kartus“, - sakė „BPC Travel“ generalinis direktorius Gvidas Aukštuolis.

Į Egiptą Kalėdų ir Naujųjų metų vykstančiuose lėktuvuose šiais metais vietų neliko jau rugsėjį – visos kelionės užsakomaisiais skrydžiais išpirktos per išankstinį išpardavimą.

Kelionių agentūrų atstovai pastebi, kad sparčiai plečiasi ir kalėdinių bei naujametinių kelionių geografija. Lyginant su praėjusiais metais, kelionių šventiniu laikotarpiu į tolimus kraštus parduota penkis kartus daugiau.

Populiariausius maršrutus – Braziliją, Margaritos salą, Tailandą – papildė Vakarų šalių turistų pamėgtos kelionių ir poilsio vietos. Tai kelis šimtmečius portugalams priklausiusi Indijos vakarinės pakrantės valstija Goa (dabar vadinasi Vasko da Gama), Vakarų Afrikos Atlanto pakrantės šalis Gambija, Antilų salyno Kiurasao sala (savarankiška Nyderlandų Karalystės valda Karibų jūroje).